Recourt: hele slechte redenen om koninklijke vrijstellingen in stand te houden

Regeringspartij PvdA wil toch proberen om nieuwe belastingregels voor het koningshuis af te dwingen. Het kabinet besloot vandaag om de belastingen van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix ongewijzigd te laten

Het PvdA-Kamerlid Recourt begrijpt dat niet en wil via de Tweede Kamer alsnog regelen dat het koningshuis meer gaat afdragen aan de fiscus. "We willen een modern koningshuis en daar passen geen uitzonderingen bij als het gaat om belasting betalen. In de brief van het kabinet staan heel slechte redenen om dat toch in stand te houden, dat snap ik niet."

Recourt heeft al drie keer voorgesteld om de belastingen te betrekken bij de modernisering van het koningshuis. "We zijn als politiek bezig dat koningschap de 21ste eeuw in te krijgen. Ik heb al jaren voorgesteld om de belastingen daarbij te betrekken. De premier zegt: die belasting laten we zoals het is. Dat 19e-eeuwse systeem is volgens hem prima. Dat is jammer."

Normale wet

De fiscale vrijstellingen van het koningshuis, die volgens de premier zeer beperkt zijn, zijn in de Grondwet geregeld. Volgens premier Rutte is het daardoor moeilijk om het aan te pakken. Een grondwetswijziging moet twee keer door de Tweede en Eerste Kamer geloodst worden, met een tweederde meerderheid.

Recourt gaat uitzoeken of het schrappen de vrijstellingen voor het koningshuis via een normale wet te regelen is. Hij wil nog voor de begrotingsbehandelingen in de Kamer met een voorstel komen. Volgens Recourt is een meerderheid in de Kamer voor meer koninklijke belastingen.

Steun

D66 steunt het plan van de PvdA, maar vraagt zich af of regelingen in de Grondwet via een normale wet gewijzigd kunnen worden. 

De SP is blij met het voornemen van de PvdA en Kamerlid Van Raak wil ook over de hoogte van het inkomen van de Oranjes praten. 

STER reclame