Premier Rutte bezoekt wekelijks koning Willem-Alexander op paleis Noordeinde
NOS Nieuws

Kabinet ziet niets in belastingheffing koningspaar

Het kabinet wil niet dat koning Willem-Alexander belasting gaat betalen. De ministerraad heeft een definitief besluit genomen over het handhaven van de belastingvrijstelling van de drie belangrijkste leden van het Koninklijk Huis.

Premier Rutte vindt het besluit verdedigbaar. "De koning heeft een bijzondere rol in onze staat en het geeft een ontzettende hoop administratief gedoe als we het veranderen", vindt de premier. Hij denkt niet dat de koning kwetsbaarder wordt. "De koning en de koningin zijn continu kwetsbaar."

Een deel van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, D66, SP en GroenLinks, dringt al langer aan op het beëindigen of het aanpassen van de belastingvrijdom van koning Willem-Alexander, zijn vrouw Máxima en prinses Beatrix. De PVV vindt dat de koning 20 procent van zijn salaris moet inleveren.

Kabinet ziet niets in belastingheffing koningspaar

Geen aanslag

Premier Rutte heeft al vaker aangegeven niets te zien in een aanpassing. Hij heeft altijd gezegd dat het gaat om een "beperkt" aantal fiscale vrijstellingen die in de Grondwet zijn geregeld. De koning, zijn vrouw en zijn moeder betalen geen loon- en inkomstenbelasting en krijgen geen aanslag over een onbekend deel van hun privévermogen, erfenissen en schenkingen.

Rutte heeft de Kamer beloofd om de voor- en nadelen van de fiscale vrijstellingen mee te nemen in de evaluatie van de begroting van de Koning. Vandaag heeft het kabinet de heikele kwestie besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl