Op dit moment betalen leden van het koninklijk huis geen loon- en inkomstenbelasting over hun uitkering van de Staat
NOS Nieuws

Kabinet praat over belasting voor koning

De ministerraad praat vandaag over de belastingvrijdom van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Op dit moment betalen deze leden van het koninklijk huis geen loon- en inkomstenbelasting over hun uitkering van de Staat. Ook slaat de Belastingdienst maar een deel van het vermogen aan en betaalt de koning geen successierechten.

In 2015 is de uitkering van de Staat 7.659.000 euro voor de koning, zijn vrouw en moeder gezamenlijk. Over het onbelast vermogen en de successierechten maakt het Koninklijk Huis geen cijfers bekend.

Einde

In de Tweede Kamer is al jaren kritiek op deze uitzonderingspositie van de Oranjes. Regeringspartij PvdA en SP, D66 en GroenLinks willen dat er een einde komt aan de "fiscale vrijstellingen" en hebben premier Rutte hier meerdere malen om gevraagd.

"Iedereen moet belasting betalen", vindt de PvdA. "Die belastingvrijdom is echt aan herziening toe", zei PvdA-Kamerlid Recourt nadrukkelijk tijdens de behandeling van de begroting van de koning in december.

De leden van het Koninklijk Huis betalen geen belasting over hun inkomsten, vermogen, erfenissen en schenkingen. Mensen begrijpen dat niet.

SP-Kamerlid Van Raak bij de begrotingsbehandeling van de koning

Principe

Bij D66 gaat het ook om het principe dat een koning belasting betaalt. De partij vindt dat de koning allereerst moet beginnen met de afdracht van loon- en inkomstenbelasting.

De SP benadrukt dat Nederlandse burgers er weinig begrip voor hebben. "Ze betalen geen belasting over hun inkomsten, vermogen, erfenissen en schenkingen. Mensen begrijpen dat niet", stelt SP-Kamerlid Van Raak.

De partijen vinden dat het koningshuis niet zoveel geld moet kosten. Uit onderzoek blijkt dat het Nederlandse koningshuis het duurste is in Europa, vier keer duurder dan het Spaanse hof.

Dit is de vierde keer dat ik zeg dat die belastingvrijdom aan herziening toe is. Ik ben benieuwd wat de premier erover zegt en hoe hij dit gaat oplossen.

PvdA-Kamerlid Recourt tijdens de begrotingsbehandeling van de koning

Premier Rutte ziet niets in de beperking van de belastingvrijdom. Volgens hem gaat het maar om een "beperkt" aantal vrijstellingen. Verder wijst hij erop dat de fiscale vrijstellingen in de Grondwet zijn geregeld. Voor een aanpassing is een twee derde meerderheid nodig in de Tweede en Eerste Kamer.

De VVD en de confessionele partijen hebben minder problemen met de vrijstellingen. De VVD is wel voor het betalen van inkomstenbelasting, maar dan moet het brutoloon van de Oranjes omhoog.

De premier heeft in december de Kamer beloofd om de "voor- en nadelen van de huidige belastingvrijdom" te bekijken in de evaluatie van de huidige begroting van de koning.

Op de manier waarop de financiën van de Oranjes nu openbaar worden gemaakt, is in de Kamer kritiek. De uitgaven zijn in verschillende begrotingen te vinden. De oppositiepartijen D66, SP en de GroenLinks laken het gebrek aan transparantie, ook omdat de hoge kosten van de renovatie van Huis ten Bosch weer in begroting van Wonen en Rijksdienst te vinden was. Rutte begreep de kritiek niet.

Transparanter

Bronnen melden aan de NOS dat Rutte misschien wel bereid is de begroting transparanter te maken. Maar of de belastingvrijdom wordt aangepakt, is nog niet te zeggen.

De belastingvrijdom is in de Grondwet van 1848 ingesteld, onder meer om te zorgen dat de koning financieel onafhankelijk kan zijn. In 1967 heeft een commissie er nog eens naar gekeken en is besloten het principe overeind te houden.

Ik heb eerder gezegd dat het mijn voorkeur niet heeft om hem te wijzigen. De Kamer weet dat de belastingvrijdom beperkt is.

Premier Rutte tijdens de begrotingsbehandeling van de koning

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl