Ali Mohammed Baqir al-Nimr
NOS Nieuws

Nederland spreekt Saudi-Arabië aan op doodstraf jonge activist

Het kabinet is geschokt over de doodstraf voor de jonge Saudische activist Ali Mohammed Baqir al-Nimr. Nederland gaat Saudi-Arabië proberen op andere gedachten te brengen. Dat schrijft minister Koenders aan de Tweede Kamer op vragen van de SP en Bontes/Van Klaveren. Koenders heeft de kwestie afgestemd met andere Europese landen.

Ali Mohammed al-Nimr werd ter dood veroordeeld voor 14 feiten die hij zou hebben gepleegd toen hij 17 was. Daarvoor kan hij onthoofd en gekruisigd worden. Koenders noemt in zijn brief twee voorbeelden in de veroordeling die tot deze straf kunnen leiden: het oorlog voeren tegen God en het verspreiden van corruptie op aarde.

Koenders en zijn collega's komen tot de conclusie dat Saudi-Arabië met dit vonnis het VN-Kinderrechtenverdrag overtreedt, omdat de activist nog een kind was toen hij de feiten pleegde. Saudi-Arabië heeft het verdrag ondertekend.

Gemarteld

Ook houdt Koenders er rekening mee dat de jongen is gemarteld. Koenders: "Marteling is een schending van het VN-antifolterverdrag. Ook Saudi-Arabië is partij bij dit verdrag en zou deze praktijken niet mogen bezigen."

Ondanks het feit dat Saudi-Arabië met deze zaak een of meer VN-verdragen heeft geschonden maakt Nederland geen bezwaar tegen de pas benoemde Saudische voorzitter van een adviesgroep voor de VN-Mensenrechtenraad.

Diplomatieke kanalen

Koenders vindt ook niet dat de Saudische ambassadeur het land uitgezet moet worden. "Het kabinet is van mening dat het openhouden van diplomatieke kanalen Nederland voorziet van de mogelijkheid om verscheidene zaken, waaronder mensenrechtenkwesties, te bespreken".

Begin dit jaar ontstond nog een discussie over het condoleancebezoek van koning Willem-Alexander aan Saudi-Arabië na het overlijden van de koning. Ook toen zei het kabinet dat juist goede contacten het mogelijk maken over de mensenrechten te spreken.

Niet concreet

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die een mailactie had opgezet voor Ali al-Nimr, vindt dit niet concreet genoeg. "Met wie in Saudi-Arabië gaan ze dit bespreken, en wat vragen ze dan precies?" zegt een woordvoerder. "We zien al jaren dat Nederland zich in vage bewoordingen uitdrukt".

Amnesty heeft geen recente informatie over de situatie van de activist, en zou graag zien dat minister Koenders ook informeert naar de medische zorg in de gevangenis. Overigens hebben via de mailactie meer dan 8.800 mensen een protestbrief gestuurd naar de Saudische ambassade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl