De villa met rechts in het rood, de omstreden lift
NOS Nieuws

Saudische koning kort controversiële vakantie in

De Saudische koning heeft zijn vakantie aan de Franse Côte d'Azur met twee weken verkort. Koning Salman zou eigenlijk drie weken blijven, maar is nu al na acht dagen naar Marokko vertrokken.

Over het bezoek van Salman ontstond eerder ophef toen hij een stuk strand liet afsluiten, omdat hij meer privacy wilde. De Franse autoriteiten stonden dat toe, maar ruim 100.000 omwonenden tekenden een petitie tegen de afsluiting.

"Dat was een heikel punt", zegt correspondent Frank Renout. "Er staat daar een enorme villa. Daar zit een strandje voor waar normaal gesproken alle bewoners van het dorp naartoe gaan. Ineens mag dat niet meer omdat de koning op bezoek komt."

Volgens een woordvoerder van het Saudische koningshuis heeft het vertrek van koning Salman niets te maken met de commotie en is het onderdeel van het geplande vakantieprogramma. Tegelijk met de koning is ook ongeveer de helft van zijn duizend man tellende gevolg vertrokken.

"De koning had ook fans hoor", zegt Renout. "Vooral onder de middenstand in Cannes. Ongeveer de helft van het koninklijk gevolg werd ondergebracht in sterrenhotels in de stad. Die winkelden er flink op los."

Lift

De Saudi's hebben een villa in Vallauris, tussen Cannes en Antibes. Deze zomer liet de koning een lift bouwen van zijn vakantiewoning naar het strand. Ook daartegen kwam protest van omwonenden.

"Die kwam er, zodat de koning vanuit zijn Oosterse paleis niet met de trap naar beneden hoefde af te dalen. Dat is gemakkelijk natuurlijk, maar ook zijn gezondheid is niet zo goed", zegt Renout.

Volgens de Franse autoriteiten wordt de lift de komende weken weggehaald. Het strand gaat morgen weer open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl