De ambassade van Saudi-Arabië in Stockholm
NOS Nieuws

Saudische ambassadeur terug in Zweden

Saudi-Arabië stuurt zijn ambassadeur terug naar Zweden. Dat meldt de Saudische nieuwszender Al-Arabiya. Ruim twee weken geleden werd de Saudische ambassadeur teruggeroepen, na een aantal incidenten tussen de twee landen.

De Zweedse regering uitte eerder harde kritiek op de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Ook zegde Stockholm een langlopende wapendeal met Riyad op.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallström liet zich vorige maand in felle bewoordingen uit over de schending van vrouwenrechten door Saudi-Arabië. Ook noemde ze de tien jaar cel en duizend stokslagen die een blogger had gekregen een "wrede poging om moderne vormen van meningsuiting het zwijgen op te leggen".

'Excuses'

Volgens Al-Arabiya heeft de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf gesproken met de Saudische koning Salman en hebben ze de sterke relatie tussen hun landen bevestigd.

Ook zou de Zweedse premier Stefan Lofen hebben gezegd dat de uitspraken van Wallström op geen enkele manier waren bedoeld om Saudi-Arabië of de islam te beledigen.

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken kon dat bij persbureau Reuters niet bevestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl