De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Wallström, op de achtergrond haar Finse ambtgenoot
NOS Nieuws

Diplomatieke rel Zweden-Saudi-Arabië verhardt zich

Saudi-Arabië heeft zijn ambassadeur teruggehaald uit Zweden. De diplomatieke stap volgt op een reeks van incidenten tussen beide landen. Stockholm leverde recent felle kritiek op de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Ook werd een langlopende militaire deal met de Saudiërs, waarmee miljoenen zijn gemoeid, beëindigd.

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft te horen gekregen dat de Saudische ambassadeur is teruggeroepen vanwege de kritiek van Zweden op Saudi-Arabië.

Vrouwenrechten

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Wallström zei vorige maand in het parlement dat Saudi-Arabië vrouwenrechten schendt. Ook uitte ze kritiek op de straf die de Saudische blogger Raif Baidawi kreeg: een celstraf van tien jaar en duizend stokslagen. Wallström noemde Saudi-Arabië een dictatuur.

Afgelopen maandag blokkeerde Saudi-Arabië een toespraak van Wallström in de Arabische Liga in Caïro. De Liga nam daarna een resolutie aan waarin de opmerkingen van Wallström in het Zweedse parlement werden veroordeeld.

Palestijnse Staat

De Zweedse regering onder leiding van de sociaal-democratische premier Stefan Löfven heeft sinds zijn aantreden in oktober vaker opzien gebaard met een actief en kritisch buitenlandbeleid. Eind oktober erkende Zweden bijvoorbeeld als eerste West-Europese land de Palestijnse Staat, met als argument dat een tweestatenoplossing de enige oplossing is voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

In Zweden is niet iedereen blij met de manier waarop de linkse regering zich profileert. In een zakenkrant stond vorige week een oproep van een aantal leiders uit het bedrijfsleven, met de waarschuwing dat de regering de reputatie van Zweden als handelspartner op het spel zet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl