Demonstratie voor Raif Badawi in Den Haag
NOS Nieuws

Amnesty: stokslagen Saudische blogger uitgesteld

De Saudische activist Raif Badawi krijgt vandaag niet opnieuw vijftig stokslagen. Volgens Amnesty International is de uitvoering van de straf om medische redenen uitgesteld.

Badawi werd vorig jaar in Saudi-Arabië veroordeeld tot tien jaar cel, een geldboete en duizend stokslagen. Hij zou in blogs de islam hebben beledigd. De eerste vijftig stokslagen kreeg hij vorige week vrijdag.

Vrijdaggebed

Voor vandaag stond de tweede sessie ingepland, na het vrijdaggebed in Jeddah. Amnesty, dat net als onder meer de Verenigde Staten actievoert voor Badawi, heeft van Saudische bronnen nu te horen gekregen dat de stokslagen zijn uitgesteld. Dat zou zijn gebeurd nadat een arts had vastgesteld dat Badawi nog niet was hersteld van de vorige stokslagen.

Volgens Amnesty bewijst dit nogmaals de "volslagen onmenselijkheid" van de lijfstraf. "Het idee dat Raif Badawi eerst moet herstellen van zijn wonden om vervolgens deze wrede straf keer op keer opnieuw te ondergaan, is akelig en misdadig", zegt de mensenrechtenorganisatie.

Vrijheid van meningsuiting

Minister Koenders sprak vanochtend nogmaals zijn afkeer uit over de stokslagen voor de blogger. "Nederland heeft het voortouw genomen, ook in de Europese Unie, om daar kritiek op te leveren."

Hij benadrukte dat hij vanuit Nederland niet overal alles kan beïnvloeden. "Maar dit gaat over de vrijheid van meningsuiting. Die is altijd al belangrijk, maar dat wordt nog eens verscherpt door de afgelopen periode."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl