Begin dit jaar werd een openbare executie gefilmd in Saudi-Arabië
NOS Nieuws

90e doodstraf uitgevoerd in Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië is vandaag de negentigste doodstraf van dit jaar uitgevoerd. Dat zijn er nu al evenveel als in heel 2014, stelt Amnesty International. Het streng-islamitische koninkrijk is na China en Iran het land dat de meeste executies uitvoert.

Het aantal uitgevoerde doodstraffen is dit jaar flink toegenomen. Amnesty International spreekt zelfs van een ongekend hoog dodental in vergelijking met de afgelopen dertig jaar. Het is niet bekend wat de reden voor die stijging is.

Drugs

In Riyad werd vandaag een Pakistaanse man onthoofd omdat hij betrokken zou zijn bij een drugszaak. Bijna de helft van de executies dit jaar was voor drugsmisdrijven. Amnesty vindt het alarmerend dat steeds meer mensen ter dood worden veroordeeld voor niet dodelijke misdaden.

De terdoodveroordeelden worden meestal in het openbaar onthoofd. In januari vroegen mensenrechtenorganisaties daar nog aandacht voor door beelden van een executie op internet te zetten van een vrouw uit Myanmar, voorheen Birma.

Nieuwe beulen

De Saudische regering is naarstig op zoek naar nieuwe beulen, die het toenemend aantal doodstraffen moeten uitvoeren. Twee weken geleden kwam de vacature naar buiten.

In Saudi-Arabië geldt de sharia-wetgeving. Op onder meer moord, drugshandel en verkrachting staat de doodstraf. Van veroordeelde dieven kunnen de handen worden afgehakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl