Bij het Oostenrijkse dorpje Nickelsdorf verzamelen zich vluchtelingen voor de trein naar Salzburg
NOS Nieuws

Oostenrijk: vrije doorgang vluchtelingen is tijdelijk

De openstelling van de Oostenrijkse grens voor vluchtelingen uit Hongarije is een tijdelijke maatregel. De Oostenrijkse kanselier Faymann zegt dat de vluchtelingen bij wijze van uitzondering zijn toegelaten vanwege de noodsituatie in het buurland. Hij benadrukt dat de regeling voor de opvang van asielzoekers in de Europese Unie ongewijzigd blijft (Dublin-verdrag).

Dat verdrag houdt in dat het land waar een asielzoeker binnenkomt, verantwoordelijk is voor de afhandeling van het asielverzoek.

Kanselier Faymann zei dat hij met bondskanselier Merkel heeft afgesproken de grenzen te openen, vanwege de uitzonderlijke en dramatische situatie in Hongarije.

Eenmalig

Ook Hongarije benadrukt dat het beschikbaar stellen van bussen voor de vluchtelingen een eenmalige maatregel is. Het land houdt zich naar eigen zeggen nu verder aan de EU-regels, die voorschrijven dat alle vluchtelingen die het land binnenkomen daar geregistreerd moeten worden.

Vanuit Servië komen dagelijks honderden vluchtelingen Hongarije binnen. Het aantal vluchtelingen dat Hongarije binnenkomt via Griekenland en de Balkan kan oplopen tot tienduizenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl