Vluchtelingen op het station in Boedapest
NOS Nieuws

Vluchtelingen blijven naar Boedapest komen

Zo'n honderd bussen met vluchtelingen vertrokken vannacht vanuit Boedapest naar de Oostenrijkse grens. De schoonmaak van het station waar de groep dagenlang bivakkeerde is begonnen, maar leeg is het allerminst. Nieuwe vluchtelingen melden zich alweer, vertelt correspondent Joris van Poppel.

"Er zijn veel minder mensen dan gisteren", aldus Van Poppel, "maar er zitten er nog zeker 200 vluchtelingen op het Keleti station. Druppelsgewijs komen er weer nieuwe mensen binnen." Vannacht werden duizenden vluchtelingen met stadsbussen naar de grens gebracht met Oostenrijk. Vluchtelingen die vandaag aankomen hopen ook op vervoer. Ze willen allemaal doorreizen naar Duitsland omdat de kans op een verblijfsvergunning in dat land groot is.

Elke dag komen zo'n 2000 vluchtelingen Hongarije binnen via Servië. "Je zult zien dat in ieder geval een deel naar Boedapest komt. Ik heb al een paar mensen gezien die aankomen en hun matje uitrollen. Ze wachten, dat zijn ze gewend", aldus Van Poppel.

  • NOS/Joris van Poppel
    Het Keleti station in Boedapest
  • NOS/Joris van Poppel
    Het station in Boedapest wordt schoongemaakt
  • NOS/Joris van Poppel
    Duizenden vluchtelingen strandden in Boedapest

Hongarije is naar eigen zeggen niet van plan opnieuw bussen in te zetten. Volgens de regering was dit een eenmalige actie om de uit de hand gelopen situatie in de hoofdstad weer onder controle te krijgen. Het land wil zich nu weer aan de EU-regels houden. Die schrijven voor dat alle vluchtelingen geregistreerd moeten worden in het eerste land van de Europese Unie waar ze binnenkomen.

Vluchtelingen blijven naar Boedapest komen

Oostenrijk

Vanochtend vroeg bracht Hongarije duizenden vluchtelingen naar de grens met Oostenrijk. Veel van hen komen uit Syrië, Irak en Afghanistan en zijn via Turkse opvangkampen doorgereisd naar Hongarije.

In eerste instantie wilde de Hongaarse regering hen allemaal in opvangkampen onderbrengen en registreren, maar veel vluchtelingen willen zo snel mogelijk doorreizen. Dat leidde de afgelopen dagen tot chaos en geweld.

De politie probeerde bij de grenzen en bij het station van Boedapast iedereen tegen te houden en zette een trein die op weg was naar Oostenrijk stil bij Bicske. Gisteren kwam daar een Pakistaanse man om het leven toen honderden vluchtelingen door het politiekordon braken.

Omdat ze geen trein mochten nemen vanuit Boedapest, gingen gisteren duizenden mensen dan maar lopen naar de Oostenrijkse grens. Dat leidde tot kilometerslange files op de snelweg, waarna de regering besloot om bussen in te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl