Vluchtelingen steken de Oostenrijkse grens over
NOS Nieuws

Duizenden vluchtelingen komen aan in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn in de loop van de ochtend 4000 vluchtelingen uit Hongarije aangekomen, na het gezamenlijke besluit van Hongarije, Oostenrijk en Duitsland om ze door te laten. Het aantal vluchtelingen dat in Oostenrijk aankomt, zal vermoedelijk in de loop van de dag verdubbelen.

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann maakte de beslissing vannacht bekend, na overleg met bondskanselier Merkel. Hongarije heeft bussen ingezet om de vluchtelingen naar de grens met Oostenrijk te brengen. Die moeten ze vervolgens zelf overlopen. Van de grensplaats Nickelsdorf brengen twee treinen de vluchtelingen verder naar Wenen.

Veel van de vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan hebben wekenlang in Turkse opvangkampen gezeten en zijn van daaruit doorgereisd naar Europa.

Hongarije brengt vluchtelingen naar Oostenrijk

Bussen

De vluchtelingen op stations in Hongarije en de honderden mensen die te voet naar de grens met Oostenrijk gingen, zijn met Hongaarse stadsbussen naar de grens gebracht.

De groep die dagenlang in Boedapest bivakkeerde is zo goed als weg, vertelt correspondent Joris van Poppel. Er zijn gedurende de nacht zo'n 100 stadsbussen gekomen om vluchtelingen de laatste tweehonderd kilometer tot aan de grens te brengen. Nieuwe vluchtelingen melden zich alweer bij het plein, in de hoop ook naar Oostenrijk en Duitsland te mogen.

Mensen waren wantrouwend, ze dachten dat ze gearresteerd werden.

Joris van Poppel

Het ophalen van de vluchtelingen ging vannacht in eerste instantie niet zonder slag of stoot, zegt Van Poppel: "Mensen waren wantrouwend, ze dachten dat ze gearresteerd werden. Pas toen de eerste berichten binnenkwamen van mensen die daadwerkelijk over de grens waren gelopen, ging het snel."

De groep was bang voor een herhaling van de gebeurtenissen deze week in Bicske. Dinsdag werd een trein vol vluchtelingen die op weg was naar Oostenrijk daar stilgezet om vluchtelingen naar een nabijgelegen opvangkamp te brengen. Dat weigerden de vluchtelingen, die dagenlang in de openlucht bivakkeerden.

 • AFP
  Hongarije heeft duizenden mensen met bussen naar Oostenrijk gebracht
 • AFP
  Mensen zijn blij dat ze de grens met Oostenrijk hebben bereikt
 • AFP
  Vluchtelingen moeten zelf de grens met Oostenrijk over lopen
 • AFP
  De grens tussen Hongarije en Oostenrijk
 • AFP
  Vluchtelingen werden met stadbussen naar de grens gebracht
 • AFP
  Duizenden vluchtrelingen hebben Oostenrijk bereikt
 • AFP
  Vanaf de Oostenrijkse grens reizen vluchtelingen met de trein door naar Salzburg

Aanbod

De Oostenrijkse autoriteiten zeggen dat Hongarije het aanbod heeft afgeslagen om de vluchtelingen met bussen op te halen. De Hongaren staan er op de migranten zelf af te leveren bij de grens.

Oostenrijk en Duitsland hebben om humanitaire redenen, en om EU-partner Hongarije te helpen, besloten de vluchtelingen op te nemen.

Een Hongaarse regeringswoordvoerder zei dat de vluchtelingenstroom in Hongarije de dienstregeling van de treinen verstoorde en files veroorzaakte, en dat om die redenen besloten is het beleid te wijzigen en de vluchtelingen te laten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl