NOS Nieuws

Vluchtelingen lopen over snelweg van Boedapest naar Wenen

Vluchtelingen willen van Hongarije naar Oostenrijk lopen

Ongeveer 700 vluchtelingen zijn door een politieblokkade in Hongarije gebroken en lopen nu over de snelweg naar de Oostenrijkse grens. De groep mensen is afkomstig van het station in Boedapest, waar ze de trein naar Oostenrijk hadden willen nemen.

De honderden vluchtelingen vormen een twee kilometer lange stoet die tot veel verkeershinder leidt. Langs de snelweg krijgen zij van Hongaren water en voedsel.

Trein in Bicske

Ook bij het treinstation van Biscke, ongeveer 40 kilometer westelijk van Boedapest, heeft een groep van ruim 300 vluchtelingen een politiekordon doorbroken. Ook zij willen te voet naar Oostenrijk.

Volgens NOS-correspondent Joris van Poppel worden zij door de politie omsingeld en weer teruggedreven naar het station. Daar staan bussen klaar waarmee zij naar het asielcentrum moeten. "Maar dat willen zij niet. Dus is nu een enorm ingewikkelde situatie ontstaan."

Op het station van Bicske staat al sinds gisterochtend een trein met vluchtelingen. De politie is begonnen de rest van de mensen die nog in de trein zitten, eruit te halen. Zij worden in bussen gezet en naar het opvangcentrum gebracht.

Geen optie

De Hongaarse autoriteiten willen de vluchtelingen in opvangkampen onderbrengen, waar zij zich eerst moeten laten registreren voordat zij verder mogen reizen. "Dat kamp bij Biscke ziet er prima uit", zegt Joris van Poppel. "Maar deze mensen willen naar Duitsland en willen niet geregistreerd worden in Hongarije."

De vluchtelingen zijn bang dat zij na registratie in Hongarije moeten blijven of dat ze later naar het land worden teruggestuurd.

De trein in Bicske werd gisteren tegengehouden toen die net was vertrokken uit de hoofdstad Boedapest. Zo'n vijfhonderd inzittenden weigerden eruit te komen. Velen weigerden vandaag ook voedsel en water dat de Hongaarse politiemensen hen aanbood.

Vanwege de gebeurtenissen in Bicske is de trein voor de vluchtelingen in Boedapest geen optie meer. "Er rest ons niets anders meer dan te lopen", zegt een Syrische vrouw, die met lotgenoten aan de 171 kilometer lange wandeltocht over de snelweg naar de Oostenrijkse grens is begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl