"We willen naar Duitsland", proberen de migranten duidelijk te maken
NOS Nieuws

Spanning Bicske loopt op, vluchtelingen weigeren voedsel

In Bicske staan vluchtelingen en de Hongaarse oproerpolitie nog altijd tegenover elkaar. De vluchtelingen willen dat ze door worden gelaten naar Oostenrijk, maar de treinen zijn stilgezet op het kleine station van Bicske, in de buurt van een opvangkamp.

Correspondent Joris van Poppel spreekt van een bizarre situatie. "Zo'n veertig man staan te schreeuwen achter een hek, ze roepen wat ze willen: naar Duitsland. Tientallen camera's registreren dat, maar verder is er geen beweging."

NOS-verslaggever Joris van Poppel in in Hongarije

No camp, no water

In de trein lijkt de nood hoog, maar dat kan niet worden bevestigd. Journalisten worden niet toegelaten. De zeker vijfhonderd vluchtelingen houden bordjes op met "No camp, no water. Germany!" Ook op de trein is dat met grote letters gespoten.

"Er staat water en eten klaar van het Rode Kruis, maar ze mogen het niet uitdelen", zegt Van Poppel. De Hongaarse politie verspreidde een filmpje, waarop te zien is hoe mannelijke vluchtelingen flessen water en voedselpakketten weigeren. Kinderen accepteren het eten wel.

De spanning loopt intussen op. "Niemand weet wat er gaat gebeuren. Misschien gaat de Oostenrijkse trein toch de grens over, misschien wordt iedereen overgebracht naar het opvangkamp hier in de buurt."

Boedapest

In Boedapest wordt het ook weer onrustiger. De vluchtelingen worden niet meer meegenomen op de treinen. Een grote groep heeft zijn spullen verzameld, en dreigt dan maar te voet (240 kilometer) naar Wenen te gaan. Gisteren zou nog wel een trein vertrokken zijn vanuit Boedapest, maar het is niet duidelijk waar die is gebleven. Mogelijk is die trein naar een andere opvangplek gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl