Hoe groot zouden de landen in Europa zijn, als je ze zou indelen op basis van asielaanvragen per miljoen inwoners? Met andere woorden: waar valt één vluchteling het meeste op?
We maakten een kaart van Europa op basis van het aantal asielaanvragen dat landen in de Europese Unie ontvangen. Want honderdduizenden mensen zijn hun geboorteland ontvlucht uit angst voor oorlog en geweld. Hier willen ze een nieuw, veilig leven opbouwen. Maar welke landen zijn het populairst?
Duitsland bijvoorbeeld en Hongarije. Kijk Malta: ineens een groter eiland dan Groot-Brittannië. En Spanje en Portugal kunnen we amper nog vinden. Dit is 'Asiel-Europa':
Wat valt op?
Eh... waar is Spanje? En Portugal? In die landen zijn per miljoen inwoners respectievelijk 44 en 17 asielaanvragen. Dat zijn er dus niet heel weinig, maar wel als je dat aantal vergelijkt met het inwonersaantal.
En Malta. Op de gewone kaart moet je flink inzoomen om de eilandjes voor de kust van Italië te zien. Op de 'asielkaart' hoort Malta bij de grotere landen. De 811 aanvragen per miljoen inwoners maken het land een stuk groter. De verklaring voor al die aanvragen? Voor bootvluchtelingen vanuit Libië is Malta erg dichtbij.
Wie is het grootst?
Hongarije is op deze kaart ineens het grootste land van Europa. Dat land krijgt relatief gezien de meeste asielaanvragen in vergelijking met het aantal inwoners. 3322 per miljoen inwoners. Daar is op zich een logische verklaring voor: het is het vaak het eerstvolgende Schengenland waar vluchtelingen die via Griekenland Europa binnenkomen, arriveren.
Ook Oostenrijk groeit flink op de nieuwe kaart. Per miljoen inwoners komen er 1141 aanvragen binnen. Een veelgenoemde reden daarvoor is dat de asielprocedures er sneller worden afgehandeld dan in andere Europese landen. Dat is aantrekkelijk voor vluchtelingen.
Duitsland verandert amper, terwijl er wel het vaakst asiel wordt aangevraagd. Maar het is ook het land met de meeste inwoners van de Europese Unie. Dus zou je kunnen zeggen: één vluchteling valt er minder op dan in Oostenrijk en Hongarije. Met 905 aanvragen per miljoen inwoners is het nog wel een groot land op de asielkaart.
En Polen? Dat lijkt wel te verdwijnen van de kaart door slechts 38 aanvragen per 1 miljoen inwoners.
Totaal
In de eerste drie maanden van dit jaar vroegen zo'n 185.000 vluchtelingen asiel aan in de Europese Unie, toen was de stroom nog niet zo massaal als die nu is. Hoe de asielaanvragen verdeeld zijn per land, per miljoen inwoners zie je hier:
Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.