Vluchtelingen opeengepakt in een bestelbusje
NOS Nieuws

Mensensmokkelaars prijzen Nederland aan

Mensensmokkelaars prijzen in een overzichtje de voordelen aan van Nederland en vier andere Europese landen. Het lijstje is onderschept door de Europese grensbewaker Frontex.

De smokkelaars vergelijken de situatie hier met de voordelen in Duitsland, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Nederland springt eruit omdat je hier maar één tot drie maanden op een woning zou hoeven wachten en de overheid de huur betaalt.

Uitkering

Verder staat er dat vluchtelingen in Nederland een halfjaar tot een jaar op gezinshereniging moeten wachten en dat ze bij aankomst een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen voor vijf jaar, plus een uitkering van 220 euro.

De Deense minister Støjberg van Integratie heeft het lijstje op haar Facebookpagina geplaatst. Zij ziet hierin een reden om de uitkeringen voor asielzoekers fors te verlagen.

Staatssecretaris Dijkhoff is ervan op de hoogte dat dit soort lijstjes circuleert. Hij zegt dat de opgesomde voordelen gedateerd zijn. De wachttijden voor een woning en gezinshereniging zijn in werkelijkheid langer. Ook is het niet zo dat vluchtelingen bij aankomst een uitkering krijgen. Ze krijgen 'leefgeld', zegt Dijkhoff.

Dijkhoff zegt dat dit soort lijstjes wederom aantoont dat achter de illegale migratiestromen professionele smokkelaars zitten die hier grof geld aan verdienen. De vergelijking kan ertoe leiden dat Nederland eerder op het netvlies van migranten staat dan andere Europese landen.

Hij ziet geen reden om het Nederlandse asielbeleid aan te passen. "Nederland heeft een gedegen, gebalanceerde procedure die voldoet aan de Europese rechtsnormen", zegt hij. Hij ziet meer in een soort contra-propaganda, waardoor mensen weten dat het allemaal niet zo rooskleurig is en dat ze hun leven niet op het spel moeten zetten. Hij heeft daar al met zijn collega's in Europa over gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl