Een eerste groep asielzoekers komt aan in Nickelsdorf
NOS NieuwsAangepast

Oostenrijk en Duitsland laten vluchtelingen uit Hongarije toe

Oostenrijk en Duitsland hebben hun grenzen opengesteld voor de asielzoekers die vanuit Hongarije onderweg zijn naar het Westen. De Oostenrijkse bondskanselier Faymann heeft daarover afspraken gemaakt met de Duitse bondskanselier Merkel en premier Orbán van Hongarije, liet hij vannacht via Facebook weten.

"Vanwege de crisissituatie aan de Hongaarse grens hebben Oostenrijk en Duitsland afgesproken dat de vluchtelingen in dit geval hun reis kunnen voortzetten in beide landen", aldus Faymann.

Hij geeft verder aan van Hongarije te verwachten dat het toekomstige afspraken over verdeling van de vluchtelingen over de verschillende EU-landen zal respecteren. Hongarije voelt er tot nu toe weinig voor om asielzoekers op te nemen.

Bussen

De Hongaren hebben zo'n honderd bussen ingezet om de vluchtelingen in het land naar de grens met Oostenrijk te brengen. Inmiddels zijn de eerste asielzoekers in Oostenrijk aangekomen. Ze worden opgevangen in Nickelsdorf, vlak over de grens.

Het Rode Kruis verwacht dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen de 800 en 1500 asielzoekers Oostenrijk zullen binnenkomen.

 • EPA
  De eerste vluchtelingen kwamen vannacht aan in Oostenrijk
 • AFP
  Bussen met asielzoekers onderweg naar de grens met Oostenrijk
 • AFP
  Asielzoekers slapen tijdens de rit naar de grens
 • AFP
  Zichtbare opluchting: Oostenrijk is in zicht

De bussen vertrekken vanaf het Keleti-station in Boedapest. Ze rijden over de snelweg van Boedapest naar Oostenrijk en pikken onderweg groepjes van de naar schatting 1200 vluchtelingen op, die langs die snelweg naar de grens zijn gaan lopen. Zij vertrokken op eigen houtje naar Oostenrijk, omdat er geen treinen reden vanaf het Keleti-station.

Trein in Bicske

In Bicske heeft de Hongaarse politie een stilstaande trein vol migranten ontruimd. De vluchtelingen zijn per bus naar verschillende opvanglocaties gebracht. Eerst weigerden de vluchtelingen dat nog en daarom zaten ze al sinds donderdagochtend in de stilstaande trein. De Hongaarse politie besloot het voertuig vrijdagavond leeg te halen.

Een politieagent kijkt naar een groep gefrustreerde vluchtelingen op het station in Bicske

De vluchtelingen wilden de trein niet verlaten omdat ze niet in Hongarije geregistreerd willen worden. Ze waren bang dat ze dan Duitsland niet meer binnenkwamen. Met de toezegging van Duitsland en Oostenrijk dat asielzoekers bij hen terechtkunnen, lijkt die angst niet meer gegrond.

Vrijdagmiddag braken zo'n 350 vluchtelingen door een politiekordon op het station van Bicske. Een vluchteling uit Pakistan kwam daarbij om het leven. Ook deze groep asielzoekers wilde te voet verder trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl