Honderden vluchtelingen onderweg naar Oostenrijk

Vluchtelingen te voet op weg naar de grens

De vluchtelingencrisis houdt Europa in z'n greep. Hongarije was vandaag opnieuw een van de epicentra. De frustratie onder de vluchtelingen daar groeit. Ze willen niet in Hongarije blijven. Ze willen door naar Duitsland, wat zij zien als het beloofde land. Een groep vluchtelingen is nu vanuit Boedapest al lopende vertrokken richting Wenen, een tocht van 240 kilometer.

Nieuwsuur bespreekt de situatie in Hongarije en de ontwikkelingen op diplomatiek gebied met Vincent Cochetel, directeur Europa van de UNHCR.

Vluchtelingen te voet op weg naar de grens

Volgepakte treinen, vechtpartijen en nu een mars van migranten. De berichten over de vluchtelingencrisis volgen elkaar vandaag in hoog tempo op. In het Hongaarse plaatsje Bicske liep de spanning vandaag flink op. Een trein met vluchtelingen aan boord staat daar al sinds gisteren stil. De politie liet de trein niet verder rijden naar Oostenrijk en wilde de vluchtelingen naar een opvangkamp brengen.

Maar de vluchtelingen weigerden de trein te verlaten. Ze willen niet in Hongarije geregistreerd worden omdat ze bang zijn dat ze dan in het land moeten blijven of dat ze later naar het land worden teruggestuurd. Inmiddels is de politie begonnen de trein te ontruimen. De vluchtelingen die in de trein zijn achtergebleven worden in bussen gezet en naar het nabijgelegen opvangcentrum gebracht.

Migratiewetten

Ondertussen heeft Hongarije de migratiewetten aangescherpt. Het Hongaarse parlement stemde vandaag in met een pakket strenge wetten om de stroom vluchtelingen te kunnen indammen. Zo krijgt de politie meer ruimte om in te grijpen en worden zwaardere straffen mogelijk voor mensen die illegaal het land binnenkomen.

Hongarije is bezig met de bouw van een hek aan de grens met Servië. Veel vluchtelingen komen via dat land Hongarije binnen. De nieuwe wetten voorzien in celstraffen van maximaal drie jaar voor mensen die het hek vernielen of eroverheen klimmen. Ook mensensmokkelaars worden harder aangepakt. Smokkelaars kunnen volgens de nieuwe wetten maximaal twintig jaar achter tralies verdwijnen.

'Eindeloze stroom vluchtelingen'

Daarnaast heeft Hongarije zich met Polen, Tsjechië en Slowakije in een gezamenlijke verklaring uitgesproken tegen een verplicht vluchtelingenquotum. Ze hebben het initiatief van Frankrijk en Duitsland om de vluchtelingen eerlijk over de verschillende EU-landen te verdelen afgewezen. De leiders van de vier landen kwamen vandaag in Praag bijeen. Zij vinden dat de EU-grenzen beter moeten worden beveiligd en dat er in de zwaarst getroffen landen snel centra moeten komen waar vluchtelingen zich kunnen laten registreren.

De Hongaarse premier Orbán, die gisteren al het vluchtelingenprobleem op het bordje van Duitsland schoof, zei vandaag dat hij vreest dat Europeanen in de minderheid raken in hun eigen werelddeel. "Nu praten we over honderdduizenden, volgend jaar zullen het er miljoenen zijn als we onze grenzen niet beveiligen." De premier noemde de stroom vluchtelingen eindeloos.

De Hongaarse premier Orbán tijdens een persconferentie Brussel gisteren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl