PvdA-leider Diederik Samsom
NOS Nieuws

Samsom: vluchtelingenvraagstuk echte dikke-ik-test

PvdA-leider Samsom vindt de vluchtelingenstroom in Europa de ultieme "dikke-ik-test voor de samenleving". Hij zei dat in het Kamerdebat over de speech op het VVD-congres, waarin VVD-leider en premier Rutte de "grote dikke-ik-mentaliteit" in Nederland hekelde.

Rutte zei toen onder meer dat hij geen samenleving wil waarin mensen denken dat ze alles kunnen maken en recht hebben op allerlei voorzieningen. De speech leverde veel reacties op en de Tweede Kamer debatteert er vandaag over.

Samsom noemde de speech van Rutte eerder gratuit. Vandaag zei hij dat de discussie over de dikke ik wordt overspoeld door het vraagstuk van de vluchtelingen. Hij vraagt zich af wat waarden als rechtvaardigheid, tolerantie en humaniteit waard zijn als ze echt worden getest.

Samsom: voor het eerst in mijn carrière wakker gelegen van foto

Teleurstellend

Veel oppositiepartijen zetten vraagtekens bij de speech van Rutte. ChristenUnie-leider Slob vindt de toelichtende brief van de premier over de speech teleurstellend. Rutte schreef daarin onder meer dat hij niet voor een 'normen- en waardenbeleid' van het kabinet is.

Volgens de voorman van de ChristenUnie heeft de premier te weinig oog voor de onderliggende oorzaken van de dikke ik, namelijk het "woekerende individualisme". Slob zei te snakken naar een samenleving vol mensen die niet de grenzen opzoeken, maar de verantwoordelijkheid.

Flinterdun

SP-woordvoerder Van Raak wil weten of de premier namens het hele kabinet heeft gesproken. Hij vindt het op zichzelf te prijzen dat Rutte deze discussie is begonnen, maar vraagt zich af wat dit nou eigenlijk betekent voor het beleid. Volgens hem stimuleert de "neo-liberale politiek" van Rutte mensen om vooral aan zichzelf te denken.

CDA-leider Buma noemde de toelichting van Rutte flinterdun. Volgens hem is het debat over waarden nu te vrijblijvend en is er nu te weinig respect in de samenleving. "Dit land heeft een opvoedprobleem." Het CDA wil bijvoorbeeld dat jongeren die terroristisch geweld verheerlijken worden aangepakt.

Buma: Dikke-ik-briefje van Rutte flinterdun

Recht van de sterkste

D66 vraagt zich af of Rutte met zijn speech niet juist voeding heeft gegeven aan de dikke ik. "Zijn verhaal gaat over het recht van de sterktste. Iedereen heeft gelijke kansen, maar lukt het niet, dan is het eigen schuld, dikke bult. Dat is niet ons ideaalbeeld", zei woordvoerser Bergkamp.

Ook andere oppositie-fracties benadrukten dat Rutte zijn woorden en daden zorgvuldig moet wegen.

Hufterigheid

VVD-woordvoerster Van Ark zei dat ook zij zich ergert aan horkerigheid en hufterigheid. "Er is een verband tussen hufterigheid op straat en aan de vergadertafels." Volgens haar is de overheid niet de oplossing voor alle problemen. "Een te grote overheid zuigt de zuurstof uit de samenleving."

Ze zei dat mensen veel dingen heel goed zelf kunnen en benadrukte dat dat velen met mooie initiatieven komen, zonder bemoeienis van de overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl