Premier Rutte vindt dat hij te kort door de bocht heeft geformuleerd.
NOS Nieuws

Rutte baalt dat hij 'te kort door de bocht' heeft geformuleerd

Premier Rutte "baalt ervan" dat hij in zijn dikke-ik-speech de indruk heeft gewekt dat hij er bezwaar tegen heeft als mensen een uitkering aanvragen. Dat zei hij in het Kamerdebat over zijn speech in mei op het VVD-congres. Rutte liet zich toen kritisch uit over een samenleving waarin mensen denken dat ze alles kunnen maken en recht hebben op allerlei voorzieningen.

Hij zei destijds onder meer dat hij niet te spreken is over mensen die na hun ontslag meteen een uitkering aanvragen in plaats van een nieuwe baan te zoeken. Rutte kreeg daar veel kritiek op, ook in de Kamer.

Mindset

De premier zei nu dat hij te kort door de bocht heeft geformuleerd. Hij benadrukte vandaag dat je inderdaad een uitkering moet aanvragen als je werkloos wordt. "Waar het mij om ging is met welke mindset je een uitkering aanvraagt."

Volgens hem wil het grootste deel van de werklozen het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk. Maar hij heeft bezwaar tegen mensen die hun baan verliezen en al hun energie alleen op een uitkering richten. "Ik sta aan de kant van mensen die terecht een uitkering hebben, maar weer aan de slag willen."

Grote stille meerderheid

Rutte zei dat zijn speech op het VVD-congres vooral was gericht aan het adres van "de miljoenen in het land die elke dag hun steentje bijdragen en hun eigen boontjes doppen en klaarstaan voor mensen die dat nodig hebben en die zich niet ten koste van anderen verrijken".

Hij noemde dat de grote stille meerderheid. Die moet volgens Rutte weten dat hij aan hun kant staat. Het kabinet en de Kamers zijn net zo boos als deze mensen over graaigedrag, fraude, egoïsme en hufterigheid, onfatsoen en ultrakorte lontjes, benadrukte de premier.

Rutte: in toespraak te kort door de bocht gegaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl