'Niet snel nog minder gas uit Groningen'

Minister Kamp waarschuwt de Tweede Kamer dat ook volgend jaar de gaswinning in Groningen niet ineens sterk kan worden verminderd. Hij zei dat in een debat met de Tweede Kamer.

Oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks vragen Kamp om in 2016 veel minder gas te winnen dan in 2015, maar dat wordt moeilijk zegt hij.

Voor 2015 heeft Kamp de gaswinning kunnen verlagen tot 30 miljard kuub, onder meer door ook een bestaande gasvoorraad aan te spreken. In 2016 is er weer een nieuwe situatie en moet de minister rekening houden met contracten met buitenlandse afnemers, een strenge winter en het gebrek aan alternatieve energiebronnen.

Evert van Benthem

"Die strenge winter moeten we niet belachelijk gaan maken. En vergelijken met die ene winter dat je met je auto op het IJsselmeer kon rijden en Evert van Benthem de Elfstedentocht won", zei Kamp tijdens het Kamerdebat. "Want je moet eens zien hoe er naar ons als politiek gekeken wordt als mensen volgend jaar in de kou zitten".

We weten inmiddels allemaal dat je de gaskraan niet snel open en dicht kunt draaien, omdat dat juist tot meer aardbevingen leidt.

PvdA-Kamerlid Vos

GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren wil naar 21 miljard kuub in 2016, en gas bijwinnen als dat toch nodig is. Dat is volgens de PvdA een uitspraak die mooi klinkt maar niet haalbaar is. "We weten inmiddels allemaal dat je de gaskraan niet snel open en dicht kunt draaien, omdat dat juist tot meer aardbevingen leidt", zegt PvdA-Kamerlid Vos.

Ook in de jaren na 2016 heeft Nederland te maken met de contracten met Frankrijk, België en Duitsland die eerst hun installaties nog moeten ombouwen voor hoog calorisch gas in plaats van het Nederlandse laag calorische gas. Nederland 'draait' voor 40 procent op Gronings gas.

Deskundigen

Op verzoek van de Kamer gaat Kamp nog dit jaar proberen de risico's voor alle inwoners van Groningen in kaart te brengen, het zogenoemde groepsrisico. Dat is een risicoberekening waarbij in kaart wordt gebracht hoe groot het risico is dat groepen mensen door aardbevingen kunnen overlijden.

Volgens CDA-Kamerlid Mulder kan dat nu al berekend worden, volgens de deskundigen die Kamp informeren kan dat nog niet op een betrouwbare manier. Hij hoopt in november uitsluitsel te kunnen geven.

Schadevergoeding

De inwoners van Groningen die schade hebben maar de procedures voor schadevergoeding te ingewikkeld vinden, krijgen hulp via de Nationaal Coördinator Groningen. Ook wil de minister nog voor het einde van het jaar de mensen die het grootste risico lopen, een kans op overlijden van 1 op 1000, een ander of verstevigd huis aanbieden.​

Maar een opkoopregeling voor risicowoningen, zoals D66-Kamerlid Van Veldhoven wil, ziet Kamp nu niet zitten. "Daar ga ik niet op vooruitlopen".

Het kabinet en de Tweede Kamer zijn het erover eens dat voor Groningers dezelfde eisen aan veiligheid in de woonomgeving gesteld moeten gaan worden als voor de andere Nederlanders. PvdD-Kamerlid Ouwehand: "De veiligheid van de Groningers moet nu echt voorop staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl