Hans Alders bij zijn presentatie
NOS Nieuws

Alders gepresenteerd als Groningen-coördinator

PvdA-bestuurder Hans Alders wordt Nationaal Coördinator Groningen. De oud-minister gaat vanaf 1 juni vijf jaar de versterkingsoperatie leiden in het door gasbevingen getroffen Groningen. Zijn naam werd al genoemd, maar is nu officieel bevestigd tijdens een presentatie door minister Kamp in het gemeentehuis van Slochteren.

Kamp tevreden over aanstelling Alders

Alders was in de provincie eerder al commissaris van de koningin en woont nog steeds in Groningen. Om belangenverstrengeling te voorkomen legt hij twaalf nevenfuncties neer in de energiesector en in Groningen.

Kamp lichtte op de bijeenkomst toe dat er een aparte Overheidsdienst Groningen komt waar zo'n 100 mensen van verschillende ministeries komen te werken. De dienst moet de leefbaarheid in de dorpen verbeteren en ervoor zorgen dat huizen worden verstevigd.

Alders heeft in zijn nieuwe functie rechtstreeks toegang tot ministers en kan via Kamp voorstellen doen in de ministerraad. Ook moet hij een jaarlijkse rapportage naar de Tweede Kamer sturen. Aan het einde van dit jaar moet er een plan liggen voor de aanpak voor de komende vijf jaar.

Burgemeesters

NOS-verslaggever Rienk Kamer sprak met een aantal burgemeesters in het aardbevingsgebied. Zij spraken hun vertrouwen uit in Alders. "Ze noemden vooral zijn connecties met Den Haag, omdat hij natuurlijk de verbinding is tussen de regio en de landelijke politiek."

Alders spreekt zelf van een ongekend grote opdracht. "Bestuurders moeten over hun eigen schaduw stappen en samenwerken".

Alders wacht moeilijke taak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl