Henk Kamp bezoekt een woning in Loppersum

Henk Kamps visie op de gaswinning

Minister Henk Kamp van Economische Zaken praat vandaag over zijn gasbesluit. Gisteren werd bekend dat Kamp de gaskraan verder zou willen dichtdraaien naar maximaal dertig miljard kuub in 2015. Het kabinet moet daarover een besluit nemen.

Vanavond licht Henk Kamp in Nieuwsuur zijn besluit toe. En wat is zijn visie voor de lange termijn? Zal hij de gaswinning in 2016 verder beperken?

'Gasbesluit zal onrust niet wegnemen'
Henk Kamps visie op de gaswinning

Buitenlands gas

Kamp schroefde eerder dit jaar de gaswinning terug van 39,5 miljard kuub voor het hele jaar naar 16,5 miljard kuub voor de eerste helft van dit jaar. Kamp moet voor 1 juli beslissen hoeveel gas er de tweede helft van het jaar gewonnen mag worden. Hij informeerde de Kamer hier vandaag over.

De gaskraan kan verder dicht vanwege een milde winter - er was 2 miljard kuub voor een strenge winter ingecalculeerd - en een overcapaciteit in Drenthe van 3 miljard kuub.

Een mogelijkheid voor Nederland is ook om meer buitenlands gas in te kopen. "We moeten kijken wat het beste is voor Groningen. We zouden bijvoorbeeld minder gas uit Groningen kunnen boren en het Groningse veld als aanvulling kunnen gebruiken op buitenlands gas", aldus Kamp eerder in Nieuwsuur.

Kamp: twee alternatieven voor minder gaswinning

De gaswinning in Groningen wordt zo ver als momenteel haalbaar is, verminderd. Omdat de veiligheid van de Groningers voorop staat.

Henk Kamp vanmiddag tijdens zijn persconferentie

Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken moeten Nederland en Europa meer investeren in relaties met nieuwe spelers op de energiemarkt en de bestaande relaties versterken. "Energiediplomatie wordt de komende jaren steeds belangrijker om onze gastoevoer te diversifiëren", aldus de minister. De EU-ministers spraken gisteren in Luxemburg over energiediplomatie.

Koenders gaat onder meer de banden met landen in Noord Afrika en Centraal Azië en in het Midden-Oosten aantrekken. Ook goede relaties met doorvoerlanden als Oekraïne en Turkije en met buurlanden ten oosten en zuidoosten van de EU, kunnen helpen om de afhankelijkheid van Rusland als energieleverancier verminderen. Daarnaast wil Koenders nauwer optrekken met de VS en China als het gaat om energie.

Op 1 paard wedden

Rusland is nu nog de grootste energieleverancier voor Europa. "De crisis in Oekraïne laat zien dat politiek en energie soms nauw verweven kunnen zijn: er waren moeizame onderhandelingen nodig om afgelopen winter Russisch gas ongehinderd naar Oekraïne te krijgen", zegt Koenders.

"Je moet er niet aan denken dat de EU in een soortgelijke situatie terechtkomt. Daarom is afhankelijkheid van Rusland voor de EU op langetermijn zeer onwenselijk, juist omdat we de komende decennia steeds afhankelijker gaan worden van import. We moeten zorgen dat we meerdere bronnen hebben en niet op één paard blijven wedden."

Voor veel Groningers is de vermindering niet voldoende. Het nieuwe provinciebestuur van Groningen wil dat de gaswinning per direct wordt teruggebracht naar 27 miljard kuub per jaar. Uit eerder onderzoek bleek dat de veiligheid van de inwoners decennialang geen rol heeft gespeeld bij de gaswinning.

Maximale kracht

De afgelopen twee jaar discussieerden onderzoekers hoe zwaar de bevingen in Groningen kunnen worden. Dat is lastig te berekenen omdat de door gaswinning veroorzaakte bevingen niet vergelijkbaar zijn met natuurlijke aardbevingen die veel dieper in de grond plaatsvinden.

De verwachting is dat de aardbevingen in Groningen de komende jaren minder zwaar zullen zijn dan waar het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) eerder voor waarschuwde. De maximale kracht zal 4,5 zijn op de schaal van Richter. Het is wel zwaarder dan de 4,1 waar minister Kamp zijn besluit over de maximale gasproductie op baseerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl