ANP

In de Tweede Kamer wordt voorzichtig positief gereageerd op het kabinetsbesluit om het komend half jaar minder gas te winnen. Dit jaar zal in totaal maximaal 30 miljard kuub Gronings gas uit de grond worden gehaald.

Volgens regeringspartij PvdA is bij het kabinet "de politieke knop om". "Het economische gewin staat niet langer voorop, maar de veiligheid van de Groningers", zegt PvdA-Kamerlid Vos. Zijn partij hoopt dat de gaskraan eind van het jaar nog verder dichtgaat. "We verwachten de gaswinning verder te reduceren. Het is in stapjes gegaan. We blijven drukken in het belang van de bevolking."

Warme prak en douche

Regeringspartij VVD wijst op het belang van de leveringszekerheid waar iedereen in Nederland op vertrouwt. "Bedrijven moeten blijven draaien en gezinnen verwachten dagelijks een warme prak, een warme douche en een verwarmd huis," zegt VVD-Kamerlid Bosman. 

Hij looft het evenwicht dat VVD-minister Kamp heeft bereikt tussen de zorgen van de Groningse bevolking voor aardbevingen en het belang van gas voor de verwarming en stroom.

Niet veilig

GroenLinks wil dat Nederland overstapt van gas op andere energiebronnen om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse gasleveranciers. Kamerlid Van Tongeren is tevreden over de "kleine stapjes"die genomen zijn. "Maar Groningers zijn nog steeds niet veilig". 

PvdA: we blijven drukken, GL; Groningen niet veilig:

STER reclame