ANP

Minister Kamp gaat de komende maanden onderzoeken hoe de gaswinning in Groningen vanaf 2016 verder omlaag kan, zodat de kans op aardbevingen verder vermindert. 

Een optie is om meer gas te importeren uit het buitenland. Daardoor wordt Nederland minder afhankelijk van 'Groningen', maar tegelijk afhankelijker van de voorwaarden die anderen stellen.

Kamp zegt dat er eigenlijk maar twee landen zijn die gas aan Nederland zouden kunnen leveren. Dat zijn Noorwegen en Rusland "en dan houdt het wel zo'n beetje op". De optie om gas uit Rusland te importeren, ligt bij een deel van de Tweede Kamer gevoelig. 

Kamp onderzoekt alternatieven voor 'Groningen'

'Verkeerd' gas

Ander probleem bij import is dat de fornuizen en cv's van 7 miljoen huishoudens in Nederland zijn afgesteld op het gas uit Groningen. En dat geldt ook voor een groot aantal huishoudens in België, Frankrijk en Duitsland. 

Het gas uit Groningen is laagcalorisch, terwijl importgas vaak hoogcalorisch is. Dat betekent dat alle installaties moeten worden aangepast, wat een dure grap zou zijn. 

Alternatief is, en dat laat Kamp nu ook onderzoeken, dat het hoogcalorische gas wordt vermengd met stikstof. Daardoor wordt het een soort Groninger gas, dat geschikt is voor de Nederlandse huishoudens. Er wordt al geëxperimenteerd met deze conversiemethode.

STER reclame