ANP

"De veiligheid van de Groningers staat voorop. De gaswinning wordt zo ver als momenteel haalbaar is verminderd." Dat zei minister Kamp op een persconferentie over zijn besluit om de gaskraan in Groningen de tweede helft van dit jaar verder dicht te draaien. 

Kamp schroefde de gaswinning in Groningen eerder dit jaar al terug van 39,5 miljard kuub voor heel 2015, naar 16,5 miljard kuub voor de eerste helft van dit jaar. 

Gisteren werd bekend dat hij de winning voor het hele jaar wil beperken tot maximaal 30 miljard kuub. Dat betekent dat er in de tweede helft van dit jaar nog maximaal 13,5 miljard kuub mag worden gewonnen. 

Het verder dichtdraaien van de gaskraan betekent volgens Kamp een tegenvaller van 1,2 miljard euro op de lopende begroting. 

Kamp: veiligheid van de Groningers staat voorop

Andere benadering

Volgens de minister zijn in Nederland zeven miljoen huishoudens afhankelijk van het Groninger gas voor het koken en het verwarmen van hun huis. Ook in België, Frankrijk en Duitsland wordt er gebruik van gemaakt.  

Om te zorgen dat deze huishoudens ook in de winter voldoende gas geleverd kunnen krijgen, kan de gaskraan volgens Kamp nu niet verder dicht. 

Hij wil de komende maanden onderzoeken of vanaf volgend jaar een andere benadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is. Eén van de opties is om meer gas uit het buitenland te importeren, waardoor Nederland minder afhankelijk wordt van het Groninger gas. 

Volledige persconferentie kabinetsbesluit minder gaswinning

STER reclame