EPA

De familie van een van de twee mannen die het vuur openden bij een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting in Texas spreekt van een "daad van zinloos geweld". In een verklaring laat de familie van Elton Simpson weten geschokt te zijn door de acties van hun familielid. 

De moeder van de tweede dader, Nadir Hamid Soofi, zegt tegen The Dallas Morning News dat haar zoon een normale opvoeding heeft gehad en dat hij erg politiek betrokken was bij het Midden-Oosten. Mogelijk is er iets "geknapt" bij hem, zei ze. 

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de aanslag scherp veroordeeld. In een verklaring zegt hij dat "dergelijke criminele daden niets van doen hebben met religie of geloof". Ban schrijft ook dat "ideeën alleen moeten worden verdedigd door democratisch debat en dialoog". 

De grootste moslimorganisatie in de Verenigde Staten sprak gisteren al een veroordeling uit over de schietpartij bij een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting in Garland, bij Dallas in Texas. De Council on American-Islamic Relations zei dat "dergelijk geweld een grotere belediging voor de islam is dan welke cartoon dan ook". Bij de bijeenkomst werden cartoons van de profeet Mohammed getoond.

Moslimorganisatie veroordeelt schietpartij Texas

Wilders

Zondagavond lokale tijd openden twee mannen het vuur bij de bijeenkomst. Een ongewapende beveiliger werd in zijn been geraakt. Daarop schoot een verkeersagent de twee dood. Bij de bijeenkomst was PVV-leider Wilders een van de sprekers. Hij was al vertrokken toen de schietpartij plaatsvond. 

Een van de twee daders, de 30-jarige Elton Simpson, had zich bekeerd tot de islam. Hij was al jaren bekend bij de FBI. In 2006 werden gesprekken van hem opgenomen waarin hij gesproken zou hebben over plannen om te gaan vechten tegen niet-gelovigen. Hij zou plannen hebben gehad om naar Somalië te gaan. 

Gelogen

Simpson werd aangeklaagd maar de rechter achtte niet bewezen dat hij terreuraanslagen voorbereidde; hij kreeg alleen een voorwaardelijke celstraf en een boete omdat hij tegen een FBI-agent had gelogen.

De FBI en de politie zouden recentelijk een nieuw onderzoek zijn gestart naar Simpson. Dat zou gebeurd zijn nadat hij op sociale media berichten over de terreurgroep Islamitische Staat was gaan delen.

De tweede dader, de 34-jarige Nadir Hamid Soofi, woonde in hetzelfde appartementencomplex in Phoenix als Simpson. Volgens The New York Times had hij ooit een pizzarestaurant en ging hij steeds minder vaak naar de moskee. Hij zou niet in beeld zijn geweest bij de FBI.

STER reclame