Nieuwsuur
EPA

De Amerikaanse politie heeft het appartement doorzocht van een van de mannen die afgelopen nacht schoten losten bij een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting in Garland in Texas. Volgens lokale media was de huiszoeking in Phoenix, zo'n 1500 kilometer ten westen van Garland. 

In Nieuwsuur het laatste nieuws en de achtergronden van correspondent Arjen van der Horst. 

Steeds meer bekend over daders aanslag Texas

Twee onbekenden hebben het vuur geopend bij een expositie van Mohammed-cartoons in de VS, in een voorstad van Dallas. Er was een bijeenkomst waar PVV-leider Wilders een van de belangrijkste sprekers was. Toen de schutters het vuur openden, had hij net het gebouw verlaten.

De mannen kwamen in een auto aanrijden en openden het vuur op een agent, die gewond raakte, maar niet levensgevaarlijk. Andere agenten schoten de twee daarna dood. De omgeving van het gebouw in Garland werd door de politie afgegrendeld.

Explosievendeskundigen onderzoeken of in de auto van de schutters explosieven liggen. De auto wordt met robots onderzocht. De omgeving van het gebouw is nog afgezet en ook de lichamen van de schutters liggen nog buiten. 

Prijs

Op de bijeenkomst van de American Freedom Defense Initiative waren zo'n 200 mensen. Er werd een prijs van 10.000 dollar uitgereikt voor de beste Mohammed-cartoon. De organisatie had extra beveiligers ingehuurd.

De voorzitter, Pamela Geller, zei dat haar organisatie opkomt voor de vrijheid van meningsuiting. In een reactie op haar website schrijft Geller: "Dit is oorlog. Dit is oorlog om het vrije woord. Wat gaan we doen? Gaan we capituleren voor deze monsters?"

De schietpartij vond plaats rond 19.00 uur plaatselijke tijd, toen de bijeenkomst ten einde liep. Getuigen zeggen dat ze zo'n twintig schoten hoorden. Zo'n 75 aanwezigen werden daarop naar een andere ruimte gebracht, waar ze moesten blijven tot ze ondervraagd waren.

Twitteraccount

De politie heeft nog niets gezegd over de motieven van de daders, maar mogelijk gaat het om twee moslimextremisten. Een half uur voor de aanslag twitterde iemand die zich Shariah is light noemt, een tekst die wijst op een aanslag.   

Een screenshot van de tweet NOS

"The bro with me and myself have given bay'ah to Amiral Mu'mineen. Mah Allah accept us as mujahideen." Bij de tweet is de hashtag #texasattack gebruikt. Het account is inmiddels offline gehaald.

Charlie Hebdo

De AFDI is een radicale Amerikaanse organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting, met name door zich af te zetten tegen de islam. Leider van de organisatie is Pamela Geller, een publiciste die bekendstaat om haar felle anti-islam uitspraken."Ze waren duidelijk van plan een aanslag te plegen in de stijl van Charlie Hebdo", zegt Geller op haar site over de aanslag. Ze is ook voorzitter van de organisatie Stop Islamization of America. Ze sympathiseert sterk met Wilders en de PVV-politicus is geregeld te gast op haar evenementen. 

Koenders

Minister van Buitenlandse Zaken Koenders twittert dat hij Wilders gesproken heeft. Koenders is geschrokken en verontrust door de gebeurtenissen in Garland. 

STER reclame