De FBI onderzoekt de plaats van de schietpartij EPA

De grootste moslimorganisatie van de VS veroordeelt de schietpartij in Texas van vannacht, waarbij twee mannen het vuur openden bij een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting.

Op de bijeenkomst werden ook cartoons van de profeet Mohammed getoond. Volgens de Amerikaanse politie waren de schutters mogelijk moslimextremisten. Een woordvoerder van de moslimorganisatie, de Council on American-Islamic Relations, zegt dat "dergelijk geweld een grotere belediging voor de islam is dan welke cartoon dan ook".

Moslimvereniging over schietpartij

Onverdraagzaamheid

In zijn reactie haalt de woordvoerder ook Geert Wilders aan, die de bijeenkomst kort voor de schietpartij had verlaten. "Anti-islamitische denkers, zoals Geert Wilders, hebben het recht om hun haat en onverdraagzaamheid te ventileren. Op onze beurt hebben wij het recht om deze onverdraagzaamheid te betwisten, maar voor dit geweld is nooit een excuus."

De woordvoerder is ook kritisch over Pamela Geller, die het evenement organiseerde. "Geller en mensen van haar slag spelen in op sentimenten die ontstaan door de acties van een heel kleine groep moslimextremisten. Maar ze heeft, net zoals elke neo-nazi of antisemiet, het recht om haar mening te uiten. Ik zou liever zien dat ze niet zulke haatdragende denkbeelden had, maar wat ze doet is niet verboden."

Identiteit

Bij de schietpartij raakte een beveiliger van het evenement gewond. De twee schutters werden door de politie doodgeschoten.

De Amerikaanse politie heeft de identiteit van beide schutters bekendgemaakt. Het gaat om Elton Simpson, die vijf jaar geleden plannen maakte om zich aan te sluiten bij een terreurgroep in Somalië; en Nadir Soofi, een huisgenoot van Simpson.

Wouter Zwart over de daders aanslag Texas

STER reclame