Huiszoeking bij twitteraar schietpartij Texas

De Amerikaanse politie heeft het appartement doorzocht van een van de mannen die afgelopen nacht schoten losten bij een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting in Garland in Texas. Volgens lokale media was de huiszoeking in Phoenix, zo'n 1500 kilometer ten westen van Garland. 

Het appartement was mogelijk van Elton Simpson, een man uit Arizona die door meerdere media in verband wordt gebracht met de aanslag. ABC News zegt dat Simpson vijf jaar geleden al opviel door plannen om naar Afrika te reizen en zich daar aan te sluiten bij een terreurgroep. Andere bronnen melden dat de twee schutters handelden namens Islamitische Staat.

Veiligheidsplan

De politie van Garland weigerde tijdens een persconferentie de namen van de twee omgekomen daders te noemen. Wel zei de woordvoerder dat er de afgelopen maanden een veiligheidsplan was opgesteld voor de bijeenkomst, omdat er zorgen waren over de veiligheid van de bezoekers gezien de gevoeligheid van het onderwerp. 

Voorafgaand aan de bijeenkomst was er geen sprake van specifieke dreigementen, aldus de politiewoordvoerder.  

Politie Texas: agenten deden goed werk

Beveiliger

Bij de schietpartij in Garland raakte vannacht een beveiliger gewond. De twee daders namen hem onder vuur toen ze bij het gebouw aankwamen. Agenten schoten de schutters daarop dood. 

PVV-leider Wilders, die in Garland een toespraak had gehouden, had het gebouw van de bijeenkomst toen al verlaten. Hij noemt het incident een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

Tijdens de bijeenkomst werden onder meer cartoons van de profeet Mohammed getoond. Er waren zo'n 200 mensen op afgekomen.

FBI

In de auto van de schutters zijn geen explosieven gevonden, maakte de politie bekend op de persconferentie in Garland. Rechercheurs onderzoeken samen met de FBI ook vandaag nog het pand waar de schietpartij plaatsvond en de wijde omgeving. 

Op de aanwezigheid van Geert Wilders bij de bijeenkomst in Garland ging de politie verder niet in. 

STER reclame