Wilders tijdens zijn toespraak in Texas
NOS Nieuws

Wilders: aanslag op vrijheid van meningsuiting

Geert Wilders is geschrokken van de schietpartij bij een expositie van Mohammed-cartoons in de VS, waar hij spreker was. Hij noemt het incident in Garland "vreselijk" en "een aanslag op de vrijheid van meningsuiting". De PVV-leider reageerde vannacht per sms aan de NOS.

"Ik had net op het event een half uur gesproken over Freedom of Speech en cartoons en de gevaren van de islam en was net vertrokken toen het gebeurde. Vreselijk. Het komt wel heel dichtbij zo", schreef Wilders. "Dit is aanslag op vrijheid van meningsuiting. Onacceptabel. Het enige gepaste antwoord is: doorgaan. Maar makkelijk is het niet zo."

Met de agent gaat het naar omstandigheden goed. Hij is in zijn enkel geraakt en mocht na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Kort voor de schietpartij poseerde Wilders nog met de leden van het politieteam dat voor zijn veiligheid moest zorgen. Na de schietpartij twitterde hij een foto van het team om ze te bedanken voor hun optreden.

Wilders was in Garland om te spreken op een bijeenkomst van American Freedom Defense Initiative (AFDI). Er was een expositie van cartoons van Mohammed, met een prijsuitreiking voor de beste cartoon. In zijn toespraak nodigde Wilders de cartoonisten uit de tekeningen ook in de Tweede Kamer tentoon te stellen.

De AFDI is een radicale Amerikaanse organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting, met name door zich af te zetten tegen de islam. Leider van de organisatie is Pamela Geller, een publiciste die bekendstaat om haar felle anti-islam uitspraken.

Ze is ook voorzitter van de organisatie Stop Islamization of America. Ze sympathiseert sterk met Wilders en de PVV-politicus is geregeld te gast op haar evenementen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl