1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

'Schutters Texas handelden namens IS'

Schietpartij op bijeenkomst met Geert Wilders

Een Britse IS-strijder zegt dat de twee mannen die vannacht in Texas het vuur openden op een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting aanhangers waren van Islamitische Staat.

Het doorgaans goed geïnformeerde SITE-instituut en een journalist van The Sunday Times melden dat ene Junaid Hussain dat claimt op Twitter. Het account van Hussain is inmiddels uit de lucht gehaald.

Hij zou onder meer hebben gezegd dat "men in Texas dacht dat ze veilig waren voor de strijders van Islamitische Staat".

Eerder had hij al een tweet van Shariah is Light (@atawaakul) gedeeld. Dat bericht, dat kort voor de schietpartij in Garland werd verstuurd, is mogelijk van een van de schutters.

@atawaakul schrijft onder meer dat hij hoopt dat hij en zijn broeder door God worden geaccepteerd als moedjahedien, een ander woord voor heilige strijder. Ook dit account is opgeschort.

Volgens een FBI-bron van ABC News is de man die achter dit account schuilgaat ene Elton Simpson uit Arizona. Simpson zou al eerder in verband zijn gebracht met terroristische activiteiten.

NOS
Een screenshot van de tweet

Politieonderzoek

De politie doet nog altijd onderzoek bij het conferentiecentrum in Garland. De lokale afdeling krijgt daarbij hulp van de federale politiedienst FBI. De lichamen van de daders zijn nog niet weggehaald.

Op het evenement waren zo'n 200 mensen afgekomen. Ze luisterden onder meer naar een toespraak van Geert Wilders. Toen de schietpartij begon, was de PVV-leider net vertrokken.

Er viel een gewonde: een bewakingsbeambte werd in zijn been geschoten. Hij kon vanmorgen het ziekenhuis weer verlaten.

Correspondent Wouter Zwart over schietpartij Dallas

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl