De Jordaanse piloot werd eind vorig jaar gegijzeld door IS
NOS Nieuws

Piloot viel rond Kerst in handen van IS

Maaz al-Kassasbeh was luitenant bij de Jordaanse luchtmacht. Sinds het najaar deed hij mee aan de luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië. Dat werd hem op 24 december fataal: Kassasbehs F-16 stortte neer. Hij overleefde, maar werd in de buurt van Raqqa gevangengenomen door IS.

Vandaag is bekend geworden dat hij door IS waarschijnlijk levend is verbrand. Kassasbeh was 26.

Stam

Maaz Safi Yousef al-Kassasbeh kwam uit een invloedrijke Jordaanse familie, die deel uitmaakt van de Bararsheh-stam. Leden van die stam hebben de Jordaanse autoriteiten benaderd en naar mogelijkheden gezocht om de piloot vrij te krijgen.

De laatste weken was Kassasbeh de inzet van complexe onderhandelingen tussen Jordanië en IS. Jordanië was bereid om een ter dood veroordeelde terroriste vrij te laten, in ruil voor de piloot. Enige voorwaarde: hij moest ongedeerd zijn.

Ook over de vrijlating van de Japanner Kenji Goto werd onderhandeld. Maar vorige week mislukte de deal. Er kwam geen ruil en Goto werd onthoofd.

Demonstratie

Naar verluidt waren het stamleden die voorstelden om de terroriste Rishawi te ruilen tegen Kassasbeh. Ook demonstreerden ze bij het paleis van koning Abdullah voor de vrijlating van de piloot. Zo'n demonstratie is in Jordanië uitzonderlijk.

Rond 17.30 uur verschenen de eerste berichten over de dood van Kassasbeh. Wanneer hij is geëxecuteerd, is niet duidelijk. Een Jordaanse legerwoordvoerder zegt dat hij al op 3 januari is omgebracht. Waar hij zich op baseert, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl