De Britse hulpverlener David Haines werd in oktober onthoofd
NOS Nieuws

Lot van vijftien buitenlanders in handen IS

Afgelopen weekend kwam er weer een onthoofdingsvideo naar buiten. Een inmiddels bekend beeld: een IS-beul met daarnaast knielend een man in een oranje pak.

Dit keer was de Japanse journalist Kenji Goto het slachtoffer. De onthoofding van een tweede landgenoot in een week tijd maakte in Japan veel emoties los. Maar ook buiten Japan waren er reacties van verdriet, woede en machteloosheid.

Kenji Goto op een groot scherm in Tokio

Hartverscheurend

President Obama

Volgens het Amerikaanse persbureau AP houdt Islamitische Staat op dit moment zeker vijftien mensen gegijzeld.

Een van hen is een Amerikaanse hulpverleenster. Haar naam wordt om veiligheidsredenen geheim gehouden. Ze is 26 jaar en reisde naar Syrië om weeskinderen te helpen. In augustus 2013 verdween ze. Gisteren sprak president Obama voor het eerst over haar ontvoering. Hij noemde haar situatie "hartverscheurend" en zei er alles aan te doen om haar vrij te krijgen. Islamitische Staat zou 5,3 miljoen euro eisen voor haar vrijlating.

De Britse persfotograaf John Cantlie zit ook vast. Hij werd in november 2012 ontvoerd in Syrië. Hij was ook een van de gegijzelden die in een oranje pak in een YouTube-filmpje verscheen. De laatste maanden verscheen hij als 'verslaggever' voor IS-propagandafilmpjes.

John Cantlie
Piloot Maaz al-Kassasbeh wordt door IS uit het water gevist

Andere gegijzelden zijn de Italiaanse priester en vredesactivist Paolo Dall'Oglio, die verdween in juli 2013, de Libanese cameraman Samir Kassab en de Mauritaanse verslaggever Ishak Kokhtar. Beiden werken voor Sky News Arabia.

Drie medewerkers van het Internationaal Comité van het Rode Kruis zijn ook gegijzeld. Ook hun identiteit wordt niet vrijgegeven omwille van hun veiligheid. Verder zitten zeven Libanese militairen vast.

Gijzelaars door IS gedood

De negen buitenlandse gijzelaars van wie zeker is dat ze door IS zijn onthoofd:

- James Foley (VS, journalist)
- Steven Sotloff (VS, journalist)
- David Haines (GB, hulpverlener)
- Alan Henning (GB, hulpverlener)
- Peter Kassig (VS, hulpverlener)
- Haruna Yukawa (JP)
- Kenji Goto (JP, journalist)
- Twee Libanese militairen

Een screenshot van het filmpje waarin Foley wordt onthoofd.

Gijzelaars door IS vrijgelaten

Islamitische Staat laat ook gijzelaars vrij, meestal in ruil voor losgeld.

Vorig jaar waren dat drie Spaanse, vier Franse, en twee Zweedse journalisten. En vorige maand werden twee Italiaanse hulpverleners vrijgelaten.

Gevangenenruil

De laatste tijd lijkt geld niet het enige middel meer te zijn om gijzelaars vrij te krijgen. In de onderhandelingen lijkt het ruilen van gevangen steeds belangrijker te worden.

Voor de vrijlating van de Amerikaanse hulpverleenster zou IS de vrijlating van Aafia Siddiqui hebben geëist. Zij is een Pakistaanse neurowetenschapper, met de bijnaam 'Lady Al Qaida'. Siddiqui wordt beschuldigd van een poging tot moord op Amerikaanse militairen in Afghanistan.

Maar IS had James Foley of Steven Sotloff ook willen vrijlaten voor Siddiqui. Dat ging niet door en Foley en Sotloff zijn uiteindelijk onthoofd. De Amerikaanse hulpverleenster zit nog gevangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl