NOS Nieuws

'Verbrandingsvideo is boodschap aan Jordanië'

'Steun aan coalitie zal in Jordanië eerder toenemen'

"Dit lijkt op het eerste gezicht een statement van IS dat gericht is aan Jordanië", zegt correspondent Sander van Hoorn. Op internet verschenen vandaag beelden van een man in een oranje overall die levend wordt verbrand, naar alle waarschijnlijkheid de gevangengenomen Jordaanse gevechtsvlieger.

Het fragment waarin de man wordt verbrand is een onderdeel van een langere video. "De hele film richt zich op de Jordaniërs. 'Jullie regering is een agent van de zionisten. Werk hier niet aan mee', zegt een commentaarstem", aldus Van Hoorn, die de film bekeek.

"Ook zijn er beelden te zien van de schade die de bombardementen tegen IS aanrichten. De film is duidelijk een poging om de verdeeldheid over de Jordaanse steun aan de coalitie aan te wakkeren. Maar eerlijk gezegd denk ik dat door deze beelden de verdeeldheid alleen maar minder wordt en dat de steun aan de coalitie alleen maar toeneemt."

De kritiek op de Jordaanse regering zal, voor zover dat mogelijk is, fors zijn.

Correspondent Sander van Hoorn

Jordanië probeerde lange tijd te onderhandelen over de gevangengenomen piloot. "De druk op de Jordaanse regering om tot een gevangenenruil te komen was groot. De regering wilde eerst een teken van leven van de piloot en daar leken de onderhandelingen uiteindelijk op stuk te lopen."

"Als de man in de oranje overall inderdaad de gevangengenomen piloot is, dan zal de kritiek op de regering en het koningshuis fors zijn. Voor zover dat mogelijk is in Jordanië."

Of de video echt is, kan ook Van Hoorn nog niet met zekerheid zeggen. "Dit is in elk geval een man die waarschijnlijk ontzettend veel pijn heeft moeten lijden. Wat we kunnen vaststellen, is dat de manier van verspreiden van de film overeenkomt met die van eerdere video's van IS. Dus het lijkt allemaal echt te zijn."

Huilend op straat

Het nieuws van de dood van de piloot leidde in Jordanië tot heftige reacties. In de hoofdstad Amman gingen mensen huilend de straat op nadat een legerwoordvoerder bekend had gemaakt dat de piloot was gedood.

De vader van de Jordaanse piloot vernam het nieuws terwijl hij in een vergadering zat in Amman. Kort daarop verliet hij de bijeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl