Piloot Maaz al-Kassasbeh werd op 24 december gevangengenomen door IS
NOS Nieuws

Jordaanse IS-gijzelaar 'levend verbrand'

Jordanië bevestigt dat Islamitische Staat de Jordaanse piloot die was gegijzeld, heeft gedood. De terreurgroep heeft een video verspreid waarop beelden te zien zijn van een gruwelijke executie; de piloot wordt in brand gestoken.

Op de video van 22 minuten is onder meer te zien dat de piloot langs de plekken wordt geleid die hij zou hebben gebombardeerd. De commentaarstem bij de film zegt onder meer dat de Jordaanse regering een "agent van de zionisten" is.

De video eindigt met beelden waarop de piloot in een kooi wordt gezet, in brand wordt gestoken en uiteindelijk volledig in brand staat en sterft. De authenticiteit van de video is niet bevestigd, maar volgens correspondent Sander van Hoorn lijkt dat het geval te zijn.

Koning Abdullah

Een familielid van de piloot zegt tegen persbureau Reuters dat de topman van het Jordaanse leger de boodschap heeft overgebracht dat IS de piloot heeft gedood.

De Jordaanse koning Abdullah was in de Verenigde Staten toen het nieuws bekend werd. Hij breekt zijn bezoek af om terug te keren naar zijn land.

Een woordvoerder van het Jordaanse leger zegt overigens dat de piloot al op 3 januari is gedood. Waar hij dat op baseert, is onduidelijk.

Reactie van Jordaanse legerwoordvoerder

De piloot viel eind december in handen van IS. Hij stortte met zijn straaljager neer in het water bij de Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

Jordanië maakt deel uit van de internationale coalitie die de terreurgroep bestrijdt.

De piloot was een van de zestien buitenlandse gijzelaars die in handen zijn van IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl