NOS Nieuws

Jordaanse piloot in handen van IS

  • Reuters
    De Jordaanse piloot is door IS-strijders uit het water gehaald. Hij draagt alleen ondergoed
  • Reuters
    De straaljager van de piloot stortte neer bij Raqqa. IS beweert dat het toestel is neergehaald
  • Twitter
    IS heeft ook het ID-bewijs van de piloot gepubliceerd
  • Reuters
    Jordanië houdt de IS-strijders verantwoordelijk voor de veiligheid van de piloot

Het hoofd van de Jordaanse luchtmacht bevestigt dat een Jordaanse piloot is gevangengenomen door terreurgroep IS. De straaljager van de man stortte vanochtend neer bij Raqqa in Syrië. IS claimt dat het toestel is neergehaald.

IS heeft foto's verspreid waarop te zien is hoe de piloot is omringd door jihadisten. De man draagt alleen ondergoed en een T-shirt. Hij is drijfnat, mogelijk doordat hij is neergekomen in een meer.

De terreurgroep heeft ook een foto van het ID-bewijs van de piloot gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de Jordaniër 26 jaar is.

De Jordaanse legerleiding houdt IS nu verantwoordelijk voor zijn veiligheid. Het leger bevestigt alleen dat de piloot gevangen is genomen; niet dat zijn toestel uit de lucht is geschoten. Het kan ook zijn dat het toestel door een andere oorzaak is verongelukt.

Geen Nederlander

Raqqa ligt in het oosten van Syrië en is de officieuze hoofdstad van het IS-kalifaat. De anti-IS-coalitie, die wordt geleid door de Verenigde Staten, voert sinds september luchtaanvallen uit op stellingen van de terreurgroep.

Nederland doet ook mee aan luchtaanvallen op IS, maar komt net als België, Frankrijk en Groot-Brittannië alleen in actie boven Irak. Defensie bevestigt dat bij het incident geen Nederlanders betrokken zijn. De Nederlandse F-16's zijn gestationeerd in Jordanië.

Een straaljager van de Jordaanse luchtmacht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl