Bedden in het het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht
NOS Nieuws

UMC Utrecht voorbereid op ebola

Bij het UMC in Utrecht zijn ze er klaar voor. Dit weekend komt waarschijnlijk de eerste ebola-patiënt naar Nederland. Het ziekenhuis is al in augustus begonnen zich voor te bereiden op de komst van hulpverleners die de ziekte in West-Afrika hebben opgelopen.

Het UMC heeft een team van verpleegkundigen en artsen getraind in het ebola-protocol. Bij die training ging het er vooral om hoe het team de verspreiding van het virus kan voorkomen en hoe de hulpverleners zichzelf kunnen beschermen.

Calamiteitenhospitaal

Er is bijvoorbeeld geoefend met het aan- en uittrekken van de beschermende kleding. In Spanje en de Verenigde Staten raakten verpleegkundigen eerder dit jaar besmet met het virus bij de behandeling van mensen die het in Afrika hadden opgelopen.

Het Utrechtse ziekenhuis heeft voor ebola-patiënten in totaal vier bedden beschikbaar in het Calamiteitenhospitaal. Ook andere academische ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Nijmegen, Groningen en Maastricht zijn voorbereid op de komst van patiënten met de ziekte.

Aantal bedden beschikbaar voor ebola-patiënten in Nederland

Ziekenhuisaantal bedden
UMC Utrecht4
AMC Amsterdam3
VUmc Amsterdam2
Erasmus MC Rotterdam3
UMC Groningen1
Radboud UMC Nijmegen2
Academisch Ziekenhuis Maastricht2
Leids Universitair medisch Centrum5

Een mogelijke ebola-patiënt wordt met een speciaal vliegtuig in quarantaine vervoerd. Daarna wordt hij in een speciale ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De hulpverleners hebben vanaf het eerste moment beschermende pakken aan, om niet fysiek in contact te kunnen komen met de patiënt.

"Als een patiënt met de symptomen in het ziekenhuis binnenkomt, is het zaak om zo snel mogelijk vast te stellen of diegene daadwerkelijk ebola heeft", stelt Alexander Friedrich, hoofd van de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie in het UMCG in Groningen.

Sluis

Eenmaal in het ziekenhuis komt de patiënt waarschijnlijk in een zogenaamde 'gesluisde kamer'. Dat betekent dat iemand eerst door een sluis moet om de kamer in te komen. In de kamer is de druk lager dan op de gang. Dat voorkomt dat het virus via de lucht de ruimte kan verlaten.

Eenmaal in quarantaine wordt de patiënt zo snel mogelijk onderzocht. Er wordt onder meer bloed afgenomen om te bepalen of iemand daadwerkelijk ebola heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl