NOS NieuwsAangepast

Vier 'ebola-bedden' in UMC Utrecht

In het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn vier bedden beschikbaar voor internationale hulpverleners die symptomen vertonen van ebola. Dat is in Europees verband afgesproken, schrijft minister Ploumen aan de Tweede Kamer. De bedden staan in het Calamiteitenhospitaal, een aparte afdeling van het UMC.

Op dit moment worden er geen ebola-patiënten behandeld in Nederland. Verreweg de meeste patiënten liggen in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone, maar ook in Noorwegen, Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten worden slachtoffers behandeld.

De Europese Unie heeft de garantie gegeven dat hulpverleners die in West-Afrika de ziekte mogelijk hebben opgelopen, worden gerepatrieerd. Ploumen is daar blij mee, omdat ze het van groot belang vindt dat er meer hulpverleners naar het getroffen gebied gaan.

Douane

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om meer bij te dragen aan de bestrijding van ebola. Mogelijk kan Nederland douanepersoneel in de getroffen landen trainen om de verspreiding van noodhulp te verbeteren.

Nederland heeft tot nu toe 30,8 miljoen euro toegezegd voor ebola-bestrijding. Vorige week bood het kabinet ook de inzet van het nieuwe marineschip Karel Doorman aan, voor het vervoer van hulpgoederen. De VN en de EU hebben nog niet besloten of het schip wordt ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl