liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Tesla roept alle Models S terug

Tesla roept wereldwijd 90.000 auto's terug. Het gaat om Models S, de meest verkochte auto van de fabrikant. Tesla gaat de veiligheidsgordels controleren nadat bij één klant een gordel was losgekomen.

Een Tesla van het type Model S

Nederland krijgt weer AAA

Nederland heeft z'n Triple A-status terug. Dat is de beste beoordeling voor het krediet dat een land heeft. Het zegt iets over hoe betrouwbaar een land financieel is. Drie organisaties delen de beoordelingen uit. Bij twee van hen hadden we al een Triple A-status en daar komt nu een derde bij.

Zeker 27 doden bij gijzeling Mali

Bij de gijzeling in Mali zijn zeker 27 mensen omgekomen. Dat zeggen militairen van de Verenigde Naties. Omdat nog niet het hele hotel is doorzocht, zal het dodental zeer waarschijnlijk nog stijgen. Sinds vanochtend werden in de hoofdstad van Mali ruim honderd hotelgasten en medewerkers gegijzeld.

Een gewonde gijzelaar wordt afgevoerd

Geweigerde stagiair doet aangifte

Bas van der Meer (25) doet aangifte tegen het bedrijf in Drachten dat hem een stageplek weigerde, schrijft RTV Noord. Het bedrijf, groothandel De Boer, schreef in een e-mail dat zijn homoseksuele relatie een struikelblok is. De relatie past niet bij de christelijke grondslag van het bedrijf.

Bas zegt dat hij niet uit is op persoonlijke aandacht, maar wel aandacht wil voor het probleem. "Ik wil gewoon dat ze weten dat dit niet meer kan in 2015, en dat ze daar een soort van straf voor krijgen."

Bas van der Meer doet aangifte

Miljoenenroof uit Italiaans museum

Een grote kunstroof in de Noord-Italiaanse stad Verona: vijftien kostbare schilderijen zijn gestolen. Bij elkaar zijn ze tussen de 10 en 15 miljoen euro waard. Drie gewapende mannen vielen een museum binnen en wisten volgens de burgemeester precies wat ze moesten hebben. Onder de gestolen schilderijen zijn ook een meesterwerken van onder meer Peter Paul Rubens, zoals deze hieronder.

Een fragment uit het gestolen werk van Peter Paul Rubens

WeTransfer begint eigen 'exclusieve' muziekdienst

WeTransfer wil een eigen muziekplatform beginnen. Het bedrijf wil met name exclusieve muziek gaan aanbieden, zoals nummers van Prince en Disclosure. Ook moet het een plek worden waar artiesten ruwe versies van nummers kunnen plaatsen. Hele albums zal je er alleen niet vinden. Aankomende woensdag moet de dienst worden gelanceerd. Of de dienst dan ook direct in Nederland beschikbaar komt, is niet bekend.

Storing bij KPN legt ook banken plat

KPN kampt met een grote storing. Op verschillende plekken in het land doen internet, tv en telefonie het niet, maar ook de Belastingdienst en ABN Amro hebben problemen. De Belastingdienst kan daardoor veel toeslagen niet uitkeren. De oorzaak van de storing is nog niet bekend.

OM eist jaar cel en tbs voor mishandeling conductrice

Het Openbaar Ministerie eist een jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man die verdacht wordt van de zware mishandeling van een NS-conductrice. Hij zou de 44-jarige conductrice in maart zo hard hebben neergeslagen, dat ze nu in een rolstoel zit. Zij herinnert zich alleen dat een lastige passagier in Hoofddorp de trein niet wilde verlaten.

Limburg krimpt, Gelderland groeit

Limburg gaat een piepklein stukje krimpen. De provincie staat 2000 vierkante meter af aan Gelderland, meldt 1Limburg. Die grond hoort bij een boerderij, waardoor de grens tussen de twee provincies dwars over het erf loopt. Dat leidt volgens de bewoner tot allerlei problemen, bijvoorbeeld met rioolrecht. Daarom vroeg 'ie om de grens aan te passen.

Illegale uploaders aangepakt

Download je wel eens illegale films of muziek? Dan kan het zijn dat je Brein achter je aankrijgt, de auteursrechtwaakhond van de entertainmentindustrie. "Het gaat om mensen die echt als bron fungeren", zegt directeur Tim Kuik van Stichting Brein. "We gaan kijken hoe vaak iemand in een termijn van twaalf weken uploadt."

Brein zegt een systeem te hebben ontwikkeld waarmee uploaders automatisch kunnen worden opgespoord. Het gaat dan vooral om mensen die grote hoeveelheden bestanden uploaden of bestanden als eerste verspreiden.

Ook ontruimingen in Nederland

In Zwolle is het gebouw van de Immigratie- en Naturalisatiedienst ontruimd, in Haarlem is een perron afgesloten en in Huizen doet de explosievenopruimingsdienst onderzoek naar een verdacht pakketje.

Grote Markt Brussel ontruimd

De Grote Markt is volgens Vlaamse media even ontruimd geweest. De politie zou de terrassen met explosievenhonden doorzocht hebben. In Antwerpen zijn vanochtend drie scholen ontruimd na een aantal bommeldingen.

'Hotel Bamako wordt bestormd'

Het hotel in de Malinese hoofdstad Bamako, waar 170 mensen worden gegijzeld, zou bestormd worden. Dat meldt persbureau AFP.

Er zouden tien gijzelnemers zijn, die gijzelaars vrijlaten als ze delen uit de Koran kunnen reciteren.

Derde lichaam gevonden in Saint-Denis

In de Parijse voorstad Saint-Denis is een derde lichaam gevonden op de plek waar antiterreur-eenheden van de politie een inval deden. Dat meldt persbureau AFP.

Bij de inval van afgelopen woensdagochtend blies een van de terreurverdachten zichzelf op. Daarbij stortte een deel van het appartement in. Gisteren bleek dat het doelwit van de politie-inval, de Belgische terrorist Abdelhamid Abaaoud, is gedood tijdens de operatie.

Protestzanger Armand overleden

Protestzanger Armand is er niet meer, zo maakte zijn platenmaatschappij Top-Notch / Excelsior bekend. De Eindhovense protestzanger, die eigenlijk Herman George van Loenhout heet, is 69 jaar geworden. Hij stond bekend om zijn lange rode haren en zijn voorliefde voor een jointje. Armands grootste hit is 'Ben ik te min' uit 1967, waarmee hij veertien weken in de Top 40 stond.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

170 mensen gegzijeld in Mali

In de Malinese hoofdstad Bamako is een gijzeling gaande. Tien gewapende overvallers hebben 170 mensen gegijzeld in het luxe Radisson-hotel. Politie en leger hebben het hotel omsingeld. Er waren volgens Franse media twee conferenties aan de gang op het moment van de gijzeling; eentje van de politie en een van imams.

ABN Amro terug op de beurs

Zojuist is ABN Amro op de beurs gebracht. Met een klap op de gong van de Amsterdamse AEX werden de eerste aandelen ABN Amro verkocht. De prijs werd vooraf vast op 17,75 euro, maar bij opening schoot de koers van het aandeel direct door de 18 euro. Als het goed is, moet de beursgang zo'n 3,3 miljard euro opleveren. In 2008 moest ABN Amro gered worden door de Nederlandse staat. Daar hing een prijskaartje aan van ongeveer 22 miljard euro.

Het luiden van de gong bij de beurgang van ABN

Auto Rotterdam geregistreerd als 'vuurwapengevaarlijk'

De Belgische auto die gisteravond in het centrum van Rotterdam werd doorzocht, stond in het kentekenregistratiesysteem van de politie geregistreerd met de melding 'mogelijk vuurwapengevaarlijk'. Dat melden bronnen aan de NOS. "Dat verklaart ook waarom de politieagenten rondliepen met kogelwerende vesten", vertelt verslaggever Robert Bas.

Bij de actie, even voor middernacht, werd de Westersingel tijdelijk afgezet en moest burgemeester Aboutaleb uit een nabijgelegen restaurant worden geëvacueerd.

'Schade gevluchte kinderen door asielbeleid'

De manier waarop we in Nederland gevluchte kinderen opvangen, brengt ze schade toe. Dat schrijven 158 organisatie in een advertentie in de Volkskrant. Kinderen moeten vaak verhuizen en hebben geen toegang tot goed onderwijs en goede gezondheidszorg. De organisaties roepen het kabinet op om het asielbeleid aan te passen en zich te houden aan het VN-Kinderrechtenverdrag.

De advertentiedatum is niet toevallig gekozen, vandaag is het de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind.

Homo en een vriend? Dan geen stage

Een bedrijf uit het Friese Drachten heeft een stagiair afgewezen omdat hij homo is. De christelijke onderneming ontdekte via het Facebookprofiel van de 25-jarige student dat hij een vriend heeft. Bas van der Meer, die studeert aan de Hanze Hogeschool in Groningen, had onlangs twee goede gesprekken achter de rug met het bedrijf.

Gisteren ontving hij een mail waarin staat dat hij toch is afgewezen. "Normaal ben ik niet het type dat de aandacht zoekt, maar in dit geval vind ik het belangrijk om mij wel te uiten", zo schrijft Bas op Facebook. Inmiddels is zijn boodschap ruim 38.000 geliket en bijna 45.000 keer gedeeld.

Cruijff spreekt over longkanker

Johan Cruijff heeft voor het eerst sinds bekend is dat hij longkanker heeft, in het openbaar over zijn ziekte gesproken. "Ik win dit gevecht", sprak de legendarische oud-voetballer strijdvaardig.

Cruijff spreekt: ik win dit gevecht

De 68-jarige voetballegende was aanwezig bij het tekenen van een samenwerkingsverband tussen de Cruyff Foundation en de universiteit van Barcelona. Hij greep de gelegenheid aan om een tussenstand te geven van zijn behandeling.

Een op de zes jongeren verslaafd aan sociale media

Een op de zes Nederlandse jongeren is verslaafd aan sociale media, zeggen ze zelf. Vooral meisjes besteden veel tijd aan WhatsApp, Instagram en Facebook, blijkt uit onderzoek van het CBS. Veertien procent van is elke dag zeker vijf uur actief op sociale media. Onder jongens is dat zes procent. De meeste jongeren besteden er één tot drie uur per dag aan. Veel jongeren zeggen dat sociale media een negatieve invloed hebben op hun leven. Ze slapen slechter, kunnen zich minder goed concentreren en presteren slechter op school.