'Kabinet moet zich aan VN-Kinderrechtenverdrag houden'
De manier waarop gevluchte kinderen in Nederland worden opgevangen, brengt hen schade toe. Dat stellen 158 organisaties in een grote advertentie in de Volkskrant. Ze roepen de Nederlandse regering op om het asielbeleid aan te passen en zich te houden aan het VN-Kinderrechtenverdrag.
De dag van de oproep, die is ondertekend door onder meer Unicef, Kerk in Actie en de Algemene Onderwijsbond, is niet toevallig. Het is vandaag de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind; 26 jaar geleden werd op deze dag het VN-Kinderrechtenverdrag gesloten.
Op dit moment zitten er meer dan 10.000 kinderen uit landen als Syrië, Irak en Eritrea in de asielopvang. Deze kinderen moeten volgens de organisaties nu heel vaak verhuizen. Daardoor kunnen ze niet naar school en worden prille sociale contacten steeds afgebroken. Ook zijn de plekken waar ze worden opgevangen niet kindvriendelijk en hebben ze in sommige gevallen geen toegang tot goede gezondheidszorg.
"Je beschadigt kinderen als je zo met ze omgaat", zegt Karin Kloosterboer, namens Unicef voorzitter van de Werkgroep Kind in azc. "Het is onacceptabel om weg te kijken terwijl deze kwetsbare gevluchte kinderen de dupe zijn van ons asielbeleid."
Het kabinet neemt volgens de organisaties de problemen van de gevluchte kinderen tot nu toe niet serieus. De ondertekenaars van de advertentie willen dat de belangen van het kind per direct voorop worden gesteld.
Zo moeten kinderen niet meer constant worden verplaatst, maar op één plek worden opgevangen. Ze zouden in kleinschalige, kindvriendelijke opvang moeten worden gehuisvest. Daar moeten activiteiten worden georganiseerd zoals sport en moeten de kinderen onderwijs krijgen. "Er moet structuur en stabiliteit zijn en ouders moeten worden gesteund in hun opvoedkundige taak", stelt Kloosterboer.
"Kinderen die gevlucht zijn, hebben al het een en ander meegemaakt door geweld of door de reis die ze achter de rug hebben. Als ze dan in Nederland komen, moet je ze goed opvangen. Ze worden extra beschadigd door de manier waarop het nu gebeurt."