Het hoofdkantoor van S&P in New York
NOS Nieuws

Nederland krijgt Triple A-status terug

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van Nederland naar boven bijgesteld. Nederland heeft nu de felbegeerde AAA-status terug. Dat is de hoogst mogelijke kredietstatus.

Minister Dijsselbloem van Financiën reageert verheugd: "Dit is uiteraard goed nieuws. Bij alle grote kredietbeoordelaars heeft Nederland nu weer de triple A-status. Dit is het resultaat van hard werken om de Nederlandse economie sterker te maken en de begroting op orde te brengen."

Concurrerend

Volgens S&P zijn het economisch herstel en de groeiperspectieven sterker dan eerder verwacht. Het kredietbureau ziet de Nederlandse economie als open en concurrerend.

"De beoordeling bevestigt dat Nederland een degelijke financiële partner is, en is tegelijk een blijk van vertrouwen in de sterke, concurrerende en stabiele Nederlandse economie", zegt Dijsselbloem. "Daar profiteren we uiteindelijk allemaal van."

Nederland kan hierdoor weer goedkoper geld lenen, en is dus minder kwijt aan rentelasten. Dat scheelt honderden miljoenen euro's per jaar.

Van de eurolanden heeft verder alleen Duitsland een Triple A-status bij Standard & Poor's. Er zijn nog twee andere belangrijke kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch. Bij die twee had Nederland al de AAA-status.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl