liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Adele stoomt lekker door op YouTube

Het is volgens YouTube een mijlpaal die de meeste artiesten pas na een maand bereiken: de 100 miljoen kijkers behalen. Adele deed het in vijf dagen met haar nieuwe nummer Hello. Alleen Psy's Gentleman haalde dat aantal sneller, namelijk in vier dagen.

Inmiddels staat de teller van Hello al op meer dan 125 miljoen. Hier nog een keertje de video, voor het geval je het aantal views nog verder wilt opkrikken:

Ajax-supporters woest over beslissing Utrecht

Ajax-supporters zijn "hartstikke boos" over de beslissing van burgemeester Van Zanen van Utrecht om geen supporters van de Amsterdamse club toe te laten bij de wedstrijd op 13 december. De Supportersvereniging Ajax noemt het een "idiote situatie" en overweegt naar de rechter te stappen.

Volgens de Utrechtse burgemeester Van Zanen zijn er veel spanningen tussen de fans van Ajax en FC Utrecht en moet er bij elke wedstrijd veel politie worden ingezet.

Conducteur vindt 10.000 euro

Een verrassende vondst voor een Amsterdamse metroconducteur. Hij opende een tas die was achtergelaten bij de eindhalte van lijn 50 en vond daarin 10.000 euro. Hij bracht de tas naar de politie en daar bleek dat er ook een visitekaartje van een wijnhandelaar inzat.

Het gevonden geld op het politiebureau

De handelaar is enorm opgelucht dat zijn geld is gevonden en heeft de politie laten weten dat hij de vinder persoonlijk gaat bedanken.

Agent houdt dief voor de gek

Een wijkagent in Schiedam heeft bij het oplossen van een woninginbraak een van de dieven misleid door zich voor te doen als zijn handlanger. Nadat hij door het raam een schilderij, televisie en twee pakken koffie had aangepakt van de dief, maakte hij bekend dat hij agent was. "Ik kon mijn lachen haast niet inhouden", zegt agent Ferry Lockhorst in een pr-filmpje op de website van de politie:

Willem-Alexander brengt bezoekje aan zieke Máxima

Koning Willem-Alexander is vandaag bij Máxima langsgegaan, die in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag ligt. Ze heeft een nierbekkenontsteking en moest om die reden eerder terugkeren van een staatsbezoek aan China. Willem-Alexander was wel de volle vijf dagen in China en landde vandaag in Nederland.

Koning Willem-Alexander komt aan bij het Bronovo Ziekenhuis

Europees Parlement roept op om Snowden te beschermen

"Laat alle aanklachten tegen klokkenluider Edward Snowden vallen." Dat zegt het Europees Parlement tegen alle EU-landen. Amerika wil hem berechten en om dat te voorkomen, houdt hij zich schuil in Rusland. Het Europees Parlement vraagt de lidstaten om Snowden te beschermen en te voorkomen dat hij kan worden uitgeleverd aan de VS.

Een grotere meerderheid heeft er ook voor gestemd om Snowden de titel "mensenrechtenverdediger" te geven.

Er verandert voor Snowden waarschijnlijk dus weinig

Correspondent Arjan Noorlander

Volgens correspondent Arjan Noorlander zijn het indrukwekkende woorden, maar hoeven we er niet veel van te verwachten. "Dit soort oproepen wordt maandelijks gedaan. Landen hoeven er niets mee te doen. Er verandert voor Snowden waarschijnlijk dus weinig."

Dit is de beste armoedefoto

De foto is gemaakt door Sujan Sarkar, een Indiase leraar. Hij was onderweg naar zijn werk toen hij een familie zag werken in een modderig rijstveld. Hij won de prijs voor beste armoedefoto van de liefdadigheidsorganisatie CGAP. In totaal waren er 3000 foto's ingestuurd, uit 77 verschillende landen.

President Uruguay redt leven Française

President Tabaré Vázquez van Uruguay heeft in het vliegtuig van Uruguay naar Frankrijk het leven van een 14-jarige Frans meisje gered. Ze was in ademnood geraakt na het eten van noten en moest acuut behandeld worden. Vázquez, een voormalig kankerspecialist, en zijn lijfarts schoten te hulp en dienden het meisje een injectie toe. Volgens de moeder van het meisje hebben ze daarmee het leven van haar dochter gered.

Lynchpartijen in Centraal-Afrikaanse Republiek

In Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, zijn vandaag vier mensen gelyncht. Getuigen zeggen dat het om drie moslims gaat, die de moslimwijk van de stad hadden verlaten. Deze week zijn elf mensen omgekomen bij lynchpartijen in het land.

Hart op verkeerde plek, maar nooit naar een dokter

Arpit Gohil zijn hart zit sinds zijn geboorte net boven zijn buik. Artsen dachten dat hij door zijn aandoening niet lang zou leven, maar hij heeft een normale jeugd gehad en is ondertussen 18 jaar oud. Omdat hij nooit klachten had, ging hij zelfs nooit naar een dokter. Maar inmiddels heeft hij toch besloten een operatie te ondergaan. In een Indiaas televisieprogramma deed Arpit zijn verhaal:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hogere straf voor Badr Hari

Badr Hari heeft in hoger beroep twee jaar cel gekregen, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hari stond terecht voor zes zaken, waaronder de mishandeling van zakenman Koen Everink in de zomer van 2012.

Vorig jaar werd de oud-bokser veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zowel Hari als het OM gingen toen in hoger beroep.

Badr Hari op weg naar het gerechtshof in Amsterdam

Man faket val in supermarkt

De 35-jarige Louis Dempsey dacht met een klein toneelstukje wat geld binnen te halen, maar belandde uiteindelijk voor negen maanden in de cel. Hij was boodschappen aan het doen in een supermarkt, toen hij naar eigen zeggen uitgleed door de natte vloer. Gevolg: rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en emotionele schade. Hij eiste daarom een schadevergoeding van 11.000 pond.

Waar hij alleen niet aan had gedacht, was dat de supermarkt beveiligingscamera's heeft hangen. De camerabeelden waren in de rechtszaak uiteindelijk het bewijs dat Dempsey zich expres op de grond had laten vallen:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Drones krijgen eigen 'kentekenplaat'

Drones krijgen binnenkort in Europa een eigen 'kentekenplaat'. Niet in de vorm van een nummerbord, maar met een chip. Daarmee kan makkelijker worden achterhaald van wie een drone is, bijvoorbeeld om schade te verhalen.

Varoufakis kreeg ruim 1000 euro per minuut voor interview

In Italië zijn politici boos over het bedrag dat de voormalig Griekse minister van Financiën kreeg voor een tv-interview. De publieke zender RAI betaalde Varafoukis 24.000 euro voor een interview van 22 minuten. Oftewel, ruim duizend euro per minuut. Ook mocht hij nog een retourtje eerste klas kopen om van Athene naar Rome te vliegen.

Risico op omvallen hijskranen Alphen was bekend

Het was van tevoren bekend dat er risico's verbonden waren aan de renovatie van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn. Er werd onder meer rekening gehouden met het omvallen van de hijskranen en elektrocutiegevaar, staat in documenten die de gemeente heeft vrijgegeven na een WOB-verzoek van de NOS.

Begin augustus vielen de twee grote bouwkranen om die op een ponton in het water stonden. Achttien huizen en winkels raakten zwaar beschadigd.

Kranen Alphen vallen op huizen

Kanker aantoonbaar in een druppel bloed

Een internationale groep onderzoekers onder leiding van het VUmc heeft een techniek ontwikkeld waarmee kanker kan worden vastgesteld met behulp van één druppel bloed. De methode kan zes verschillende soorten kanker vaststellen en was in 96 procent van de geteste gevallen betrouwbaar. De onderzoekers hopen over een jaar of vijf een test te hebben die daadwerkelijk gebruikt kan worden.

De onderzoekers van het VUmc werken aan hun bloedtest voor kanker

China schaft éénkindpolitiek af

De Chinese communistische partij heeft de éénkindpolitiek nu officieel afgeschaft. Tot op vandaag mochten alleen vaders en moeders die zelf enig kind zijn, mensen op het platteland en minderheidsgroepen al meer dan één kind hebben. Nu mogen alle volwassen stellen twee kinderen krijgen.

Referendum EU-verdrag op 6 april

Het referendum over de Associatieovereenkomst met Oekraïne wordt op woensdag 6 april 2016 gehouden. Ook is de vraag voor op het stembiljet vastgesteld: "Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?"

Het referendum is een initiatief van GeenPeil

Boem, auto op je dak

Een 83-jarige vrouw in Amerika zat rustig televisie te kijken toen ze een harde knal hoorde. Er was namelijk een auto op haar dak terecht gekomen, schrijft ABC News. De bestuurder verloor controle over het stuur, reed over een heuvel heen en belandde op het dak van het huis dat naast de heuvel staat. De auto is volgens de politie dwars door een aantal bosjes, bomen en een hek gereden, maar de bestuurder is ongedeerd.

Vluchteling in Limburg op verkeersles

Veilig Verkeer Nederland wil binnenkort verkeerslessen gaan geven aan vluchtelingen. Ze moeten in asielzoekerscentra de basisverkeersregels leren zodat gevaarlijke situaties worden voorkomen.

VVN zegt volgens 1Limburg dat in Boekel (Noord-Brabant) en Maastricht al lessen zijn gegeven. Vluchtelingen krijgen van vrijwilligers theorieles over onder hoe rotondes werken. In praktijkles leren vluchtelingen dingen als veilig een groot kruispunt oversteken.

Zuurstof op komeet verrast wetenschappers

Ruimtesonde Rosetta heeft zuurstofmoleculen gevonden bij komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. De vondst betekent waarschijnlijk dat de theorieën over het ontstaan van ons zonnestelsel die er nu zijn, moeten worden bijgesteld. Ook wordt de zoektocht naar buitenaards leven anders, er kunnen namelijk ergens grote hoeveelheden zuurstof rondzweven zonder dat er daar leven is.

De komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko

Amerikaanse zeppelin urenlang onbestuurbaar

Een militaire zeppelin heeft gisteren urenlang onbestuurbaar boven de VS gezweefd. Een kabel waarmee de onbemande zeppelin vastzat, brak af en na zo'n 250 kilometer lukte het pas om de ballon leeg te laten lopen. Het 61 meter lange luchtschip sleepte een deel van de ankerketting mee en raakte er enkele hoogspanningskabels mee. Daardoor zaten 18.000 mensen zonder stroom.

Militaire zeppelin losgebroken in Pennsylvania

Zeldzame bloemenzee bedekt woestijn Chili

De Atacamawoestijn in het noorden van Chili is één van de droogste plekken op aarde. Er groeit dan ook bijna niets. Maar na een periode van zeldzame regen staat de woestijn plotseling in bloei.

Droge woestijn veranderd in bloemenzee

De Nederlandse natuur herstelt voorzichtig

Diersoorten in Nederland laten na decennia van achteruitgang weer een voorzichtig herstel zien. Dat blijkt uit het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Er zijn meer zoogdieren, broedvogels, reptielen, amfibieën, vissen, libellen en vlinders. Maar dat betekent volgens het WNF niet dat het nu goed gaat met de natuur. De stijging beperkt zich tot dieren in en rond het water.

Volkskrant door het stof om plagiaat

Een stagiair van de Volkskrant heeft de afgelopen maanden in verschillende artikelen plagiaat gepleegd. De stagiair-verslaggever schreef passages over uit kranten uit binnen- en buitenland, zoals NRC Handelsblad en The Guardian.