NOS Nieuws

Zeppelin VS op drift, duizenden huishoudens zonder stroom

Militaire zeppelin losgebroken in Pennsylvania

Een enorme militaire zeppelin heeft gisteren urenlang onbestuurbaar door het luchtruim van de VS gezweefd. Een kabel waarmee de onbemande 'blimp' vastzat, was afgebroken en pas na zo'n 250 kilometer lukte het om de ballon te laten leeglopen.

Doordat het 61 meter lange luchtschip een deel van de ankerketting meesleepte, werden enkele hoogspanningskabels losgetrokken en kwamen 18.000 mensen zonder stroom te zitten. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor op de grond.

Omdat er in het gebied veel luchtvaartverkeer is, werd de route van de blimp nauwkeurig gevolgd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. Twee F-16's volgden de ballon op de voet, maar hoefden uiteindelijk niet in actie te komen.

Het is nog niet duidelijk waardoor de zeppelin kon loskomen. Volgens bouwer Raytheon kan de verankering windvlagen van 150 kilometer per uur weerstaan.

Radar

De zeppelin wordt gebruikt om luchtaanvallen op de Amerikaanse hoofdstad Washington te voorkomen. Met de ballon wordt een radarsysteem tot een hoogte van 3000 meter gebracht, waardoor het een gebied ter grootte van Frankrijk kan afspeuren naar bijvoorbeeld gelanceerde raketten.

Sinds afgelopen winter zijn er twee van deze blimps in gebruik bij Washington. Ze zijn gevuld met helium en kunnen dertig dagen onafgebroken in de lucht blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl