Een VN-diplomaat vorige week in gesprek met een moslimleider in Bangui
NOS Nieuws

Lynchpartijen in Centraal-Afrikaanse Republiek

In Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, zijn vandaag vier mensen gelyncht. Het dodental is in een week opgelopen tot elf. Het opgelaaide geweld brengt de verkiezingen in december in gevaar.

Volgens getuigen werden drie moslims gelyncht na het verlaten van de enige moslimwijk in de stad. Twee van hen werden onmiddellijk buiten hun wijk gedood en door een menigte in stukken gehakt. Een derde vluchtte, werd achterhaald en gestenigd. Daar deden volgens de getuigen kinderen aan mee.

Waarschijnlijk uit wraak werd later op de dag een christen omgebracht toen hij de moslimwijk PK5 binnenging.

Deze week werden ook al drie prominente leden van de moslimorganisatie Seleka gedood. Zij bezochten de hoofdstad voor vredesonderhandelingen.

Coup

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een voormalige Franse kolonie. Frankrijk en andere westerse landen proberen de rust in het land te herstellen, onder meer door middel van presidents- en parlementsverkiezingen op 13 december.

Islamitische rebellen van de Seleka-beweging pleegden in het vooral christelijke land een staatsgreep in 2013, waarna christelijke milities wraak namen op moslims. De moslim-rebellen hielden geen stand in de hoofdstad. Tienduizenden moslims vluchtten daarna naar het noorden van het land. Moslims en christenen leven nu in gescheiden gemeenschappen.

Ondanks de aanwezigheid van duizenden blauwhelmen van een VN-vredesmacht is het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek geëscaleerd. In de afgelopen weken zijn zeker tachtig mensen gedood.

Het land wordt nu geregeerd door interim-president Samba-Panza, de voormalige burgemeester van Bangui. Ook zij is niet in staat het geweld te beteugelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl