NOS Nieuws

Europees Parlement roept lidstaten op om Snowden te beschermen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een motie die EU-lidstaten oproept om alle criminele aanklachten tegen Edward Snowden te laten vallen. De meerderheid was nipt: 285 stemmen voor en 281 tegen.

Daarnaast vragen de parlementsleden aan de lidstaten om Snowden te beschermen en te voorkomen dat hij kan worden uitgeleverd. De zeer kleine meerderheid maakt duidelijk dat het parlement sterk verdeeld is over de oproep. Een grotere meerderheid heeft er ook voor gestemd om Snowden de titel "mensenrechtenverdediger" mee te geven.

Niet te veel verwachten

Het lijken wellicht indrukwekkende woorden, maar volgens correspondent Arjan Noorlander hoeven we er niet te veel van te verwachten. "Dit is een moreel politiek appèl, dat de parlementsleden makkelijk kunnen doen. Dit soort oproepen wordt maandelijks gedaan. Landen hoeven er niets mee te doen. Er verandert voor Snowden waarschijnlijk dus weinig."

In 2013 bleek uit documenten die Snowden had gestolen in zijn tijd bij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA dat die dienst op grote schaal data aftapte van burgers, onder meer bij grote techbedrijven. Nadat Snowden in de openbaarheid was getreden, vluchtte hij naar Rusland.

Safe Harbor

De parlementsleden spraken zich verder positief uit over de uitspraak van het Europese Hof in de zaak van Max Schrems. Het Hof vernietigde Safe Harbor, een afspraak tussen de Verenigde Staten en Europa over het uitwisselen van gebruikersdata. Volgens het Hof is de bescherming van de data niet voldoende gegarandeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl