liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Trossen los! Sail zit er bijna op

In Amsterdam is de afsluitende Sail Thank You Parade van start gegaan. De tallships die de afgelopen dagen in de hoofdstad lagen, worden uitgezwaaid terwijl ze over het Noordzeekanaal terug varen naar IJmuiden.

Toeschouwers zijn in groten getale naar de Amsterdam gekomen om de schepen uit te zwaaien en te bedanken.

Update: dodental vliegshow-ongeluk Engeland opgelopen naar elf

Het dodental van het vliegshow-ongeluk in Engeland is volgens de politie opgelopen naar elf. Onderzoekers zijn bezig om de lichamen van de rampplek weg te halen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder zal stijgen.

Gisteren stortte een straaljager neer op een snelweg toen een looping mislukte.

Brandende onderdelen van het vliegtuig lagen verspreid over de weg

Verstappen indrukwekkend achtste, Hamilton wint

Max Verstappen heeft zichzelf en de duizenden meegereisde Nederlandse fans beloond met een opwindende race en een uiteindelijk achtste plaats bij de Grand Prix van België. Verstappen moest redelijk van achteren beginnen, vanaf de achttiende plaats. Maar na een goede start en een paar opwindende inhaalmanoeuvres eindigde hij in de punten.

Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps

De winst ging naar Lewis Hamilton, die vanaf de start van pole position geen moment in de problemen is geweest.

'Lightening Bolt' flitst op het beslissende moment

Bolt opnieuw wereldkampioen 100 meter

Usain Bolt is en blijft de snelste man ter wereld. Dit was, in tegenstelling tot voorgaande jaren, deze keer niet een vanzelfsprekendheid. Zijn grootste uitdager, Justin Gatlin liep namelijk het gehele jaar al sneller dan Bolt. Maar op het beslissende moment, in de finale van het WK atletiek, was Bolt de snelste. Hij is daarmee voor de derde keer wereldkampioen op het koningsnummer. Gatlin werd tweede.

Duitse vrouw rijdt in op groep vluchtelingen

In het zuiden van Duitsland is een automobiliste ingereden op een groep Syrische vluchtelingen. Daarbij zijn vijf mensen gewond geraakt, van wie er één in levensgevaar verkeert.

Er lijkt geen sprake van opzet te zijn. De 19-jarige bestuurster van de auto verkeert in shock. Het lijkt erop dat de vrouw om de vluchtelingen heen wilde rijden, afremde en in een slip terechtkwam, waardoor ze vol op de groep inreed. De groep vluchtelingen was kort daarvoor door een mensensmokkelaar langs de weg afgezet.

Dag zomer

Het weer wordt na vandaag minder zomers. Vanavond kunnen er vooral in het zuiden al flinke buien vallen met onweer, waarvoor het KNMI code geel heeft afgekondigd. Als de buien naar het noorden trekken, worden ze minder hevig.

De komende dagen worden ronduit herfstachtig. Het wordt niet koud, maar de 25 graden gaan we niet meer halen.

'Nieuwe afleveringen Blackadder op komst'

Er zouden wel eens nieuwe afleveringen kunnen komen van de BBC-komedie Blackadder. Tony Robinson, die de onnozele Baldrick speelt, zegt dat hij met bijna de hele cast heeft gesproken over een vervolg van de populaire serie."Het enige probleem zou het salaris van Hugh kunnen zijn", grapt hij over zijn mede-speler Hugh Laurie, die dankzij de tv-serie House een goedbetaalde tv-ster werd.

Blackadder, met Rowan Atkinson in de titelrol, werd tussen 1983 en 1989 uitgezonden.

Op de set van Blackadder, met Robinson in het midden

'Personeel Thalys zat niet verstopt'

Technische recherche doet onderzoek in de trein

Het personeel van de Thalys waarin vrijdag een aanslag is voorkomen, heeft zich niet willen verstoppen voor de dader. Dat zegt een woordvoerder van Thalys tegen de NOS.

Gisteren vertelde de Franse acteur Jean-Hugues Anglade over zijn ervaringenaan boord van de trein. Hij zag conducteurs zijn coupé binnenkomen en met een speciale sleutel een hokje openmaken. Daar zouden ze zich in hebben opgesloten. Maar volgens een woordvoerder van Thalys bleef een van de twee aanwezige conducteurs in de coupé; de andere zou zich met een aantal passagiers hebben teruggetrokken in een soort machinekamer. Daar kon de conducteur volgens de woordvoerder de veiligheidsdiensten inlichten.

Nog een ongeluk bij een vliegshow; piloot overleden

In Dittingen in Zwitserland zijn twee vliegtuigjes tegen elkaar aan gevlogen tijdens een vliegshow. Volgens een verslaggever ter plaatse is het ene vliegtuigje achterop het andere gevlogen, daarna zijn ze neergestort. Daarbij is een van de twee piloten om het leven gekomen. De andere kon zich met zijn parachute in veiligheid brengen.

Voor de duidelijkheid, Blatter is nog steeds de voorzitter

Blatter: een misverstand, ik ben niet opgestapt

2 juni trad Sepp Blatter af als voorzitter van de FIFA, maar blijkbaar wil hij nog even duidelijk maken dat hij tot de nieuwe verkiezingen nog steeds in functie is. "Ik ben niet opgestapt! Dat is een misverstand", zei de 79-jarige Blatter. Volgens hem heeft hij, om in voetbaltermen te spreken, slechts "de bal over de zijlijn getrapt om de rust terug te brengen".

Ik bén de voorzitter.

Sepp Blatter

Of hij mee gaat doen aan de nieuwe verkiezingen is nog niet duidelijk. Daar wil Blatter zelf nog niet op ingaan.

Zeilfederatie eist schoner olympisch water in Rio

De sterk vervuilde Guanabara Baai, net buiten Rio.

De internationale zeilfederatie dreigt de olympische zeilwedstrijden volgend jaar weg te halen uit de baai bij Rio de Janeiro. Het water daar moet volgend jaar echt schoner zijn, anders wordt de wedstrijd verplaatst naar de Atlantische Oceaan.

Vandaag is de laatste dag van de olympische testwedstrijden. Het water in de Baai bij Rio de Janeiro is nu nog hartstikke vies. Er drijft zoveel rotzooi in, ook uit riolen, dat de gezondheid van de sporters in gevaar is. Olympisch zwemkampioen van 2008 Maarten van der Weijden maakt zich overigens geen grote zorgen, zei hij eerder: "Bij vrijwel alle grote zwemwedstrijden in open water kan je je afvragen of het water wel zuiver is. Het is ook vrij gebruikelijk dat de zwemmers na afloop ziek worden."

Verplaatsing van de wedstrijden naar de Atlantische Oceaan zou voor de organisatie van Rio 2016 ernstig gezichtsverlies betekenen.

Britse gijzelaar bevrijd in Jemen

Militairen van de Verenigde Arabische Emiraten hebben in Jemen een Britse gijzelaar bevrijd. Hij werd in de stad Aden vastgehouden door al-Qaida. Hij zou in februari 2014 zijn ontvoerd. Het zou goed met hem gaan.

Macedonië houdt de vluchtelingen niet meer tegen

Vluchtelingen steken de grens bij Macedonië over

Het lijkt erop dat de ordetroepen in Macedonië hun pogingen hebben opgegeven om de stroom vluchtelingen tegen te houden. Honderden vluchtelingen zijn vanuit Griekenland ongehinderd de grens met Macedonië overgestoken. De oproerpolitie is nog wel aanwezig, maar doet weinig om de stroom in te dammen, zegt een verslaggever van persbureau Reuters.

Gisteren braken vluchtelingen door de barricades heen en gebruikte de politie traangas en stungranaten om hen tegen te houden.

Vechtpartij na dansfeest Vunzige Deuntjes

Het dansfeest Vunzige Deuntjes XL in TivoliVredenburg in Utrecht is vannacht compleet uit de hand gelopen. Rond 03.30 uur werden drie mannen uit Nijmegen en De Meern uit het pand gezet omdat ze aan het vechten waren. Vervolgens gingen ze verder op straat. Toen het feest een half uur later was afgelopen was, stonden er ineens 200 feestgangers rond de uitgang. Die werden agressief en gooiden met glazen. Volgens de politie lukte het om 80 man vrijwillig te laten vertrekken. Maar de ruim 100 anderen bleven. "Die hebben we moeten wegdrijven richting het station", zegt de politie. "En dat ging niet zonder slag of stoot."

De drie ruziemakers zijn opgepakt. En ook een jongen van 21 uit Houten moest mee naar het bureau.

Bende vermoordt eigen leden in gevangenis El Salvador

Een bewaker buiten de gevangenis in El Salvador

In een gevangenis in El Salvador zijn veertien gevangenen vermoord door bendeleden. Volgens de autoriteiten wilde de Barrio 18-bende zijn ledenbestand 'zuiveren'. Waarom deze bendeleden precies dood moesten, is niet duidelijk.

Door de strijd tussen Barrio 18 en rivaliserende bendes als de Mara Salvatrucha is El Salvador een van de gewelddadigste landen ter wereld. Dit jaar zijn in het land al 3840 moorden gepleegd.

Brand in pindafabriek in Oudendijk

In Oudendijk, een dorp in Noord-Holland, woedt brand in een bedrijf waar olie uit pinda's wordt gemaakt. Er was niemand in het pand en er zijn geen gewonden. Volgens RTV Noord Holland lijkt het vuur inmiddels onder controle.

Wel veroorzaakt de brand veel rook. Buurtbewoners wordt ook aangeraden om ramen en deuren dicht te houden.

Reuzenpanda krijgt een tweeling

Een zeldzame gebeurtenis bij een zeldzaam dier: een reuzenpanda in de dierentuin van Washington is bevallen een tweeling. De geboorte is vastgelegd:

Video: Mei Xiang tijdens de bevalling

Automobilist rijdt drie koeien dood

Een automobilist heeft vannacht op de N34 bij Emmen drie jonge koeien doodgereden. De koeien liepen over de weg, werden frontaal door de auto geraakt en waren op slag dood. Een 60-jarige vrouw raakte gewond en moest naar het ziekenhuis. De auto raakte zo zwaar beschadigd dat de vrouw door de brandweer moest worden bevrijd. De 63-jarige bestuurder en twee dochters bleven ongedeerd.

De auto raakte zwaar beschadigd

Thalys-held verlaat ziekenhuis

Spencer Stone, de Amerikaanse militair die vrijdag meehielp een terrorist in de Thalys van Amsterdam naar Parijs te overmeesteren, heeft het ziekenhuis verlaten. Bij de worsteling raakte hij gewond toen de terrorist met een mes begon te steken. Hij had steekwonden in zijn gezicht en verloor bijna zijn duim.

Samen met twee vrienden overmeesterde Stone de 26-jarige Marokkaan toen die met een kalasjnikov de wc kwam uitlopen.

Stone zwaait naar de pers bij het verlaten van het ziekenhuis

Zijn broer is heel trots: "We hebben het er weleens over gehad wat we zouden doen in zo'n soort situatie. Hij heeft gedaan wat hij zei dat hij zou doen en het is hem nog gelukt ook. Mijn broer is een held. Hij is fantastisch."

Piloot gecrasht vliegtuig 'vecht voor zijn leven'

De piloot die bij een luchtshow in Engeland neerstortte, heeft de crash overleefd. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis en volgens de politie 'vecht hij voor zijn leven'. Gisteren waren er al berichten dat hij uit het brandende wrak was getrokken.

Bij het ongeluk gisteren kwamen zeven mensen om het leven. Vijftien mensen raakten gewond, onder wie de piloot.

2000 crash vliegshow