NOS Sport

Bolt opnieuw wereldkampioen 100 meter

Bolt opnieuw wereldkampioen 100 meter

Usain Bolt heeft voor de derde keer de wereldtitel op de 100 meter veroverd. In vervolg op zijn titels van 2009 en 2013 was de Jamaicaan zondag wederom de snelste in Peking, de stad die hem in 2008 met drie olympische titels en drie fenomenale wereldrecords zoveel roem had gebracht. Bolt won in 9,79 seconden.

De zege van de 29-jarige sprinter was enigszins verrassend. In de series en halve finales was de Amerikaan Justin Gatlin beduidend sneller dan de titelverdediger. Gatlin, een voormalig dopingzondaar, kwam in de finale uit op 9,80 seconden. Het brons ging naar de Canadees Andre de Grasse en de Amerikaan Trayvon Bromell, die beiden 9,92 liepen.

De spanning in Peking liep hoog op. Gatlin kwam als snelste man van dit seizoen naar China. In mei liep de 33-jarige Amerikaan naar 9,74 seconden in Doha. Hij barstte van het zelfvertrouwen. Bolt zou een hele zware klus aan hem krijgen, stelde hij voor de WK vast.

Usain Bolt blijft de 100 meter domineren. Hij wordt voor de derde keer wereldkampioen.

Eén keer ging het mis

Bolt kwam door allerlei blessureperikelen niet bij de toptijd van Gatlin in de buurt. Maar de Jamaicaan is een toernooivechter. Hij wordt elke ronde beter.

Daarnaast verloor hij geen finale op de 100, 200 en 4x100 meter op een groot titeltoernooi (WK en Olympische Spelen) sinds zijn machtsvertoon in Peking in 2008. De enige keer dat het misging in negen finales voor de WK in Peking was in Daegu in 2011. Daar werd de Jamaicaan in de WK-finale van de 100 meter gediskwalificeerd wegens een valste start.

Bolt begon matig in Peking en zijn race in de halve finales was er een van bijna vallen en opstaan. Struikelend verliet de vedette het startblok. Hij hervond zijn ritme net op tijd om de race in 9,96 winnend af te sluiten, maar overtuigend was het allemaal niet. Gatlin noteerde 9,77 seconde in zijn halve finale en leek daarmee op weg de hegemonie van Bolt te doorbreken.

Tikjes

De twee 'tikjes' die Gatlin uitdeelde in het voorwerk bleken in de finale niets waard. Bolt haalde opnieuw op het juiste moment het beste in zichzelf naar boven. Zijn start was zeer redelijk. Het gaf hem het zetje naar de derde wereldtitel op de 100 meter. Gatlin was iets minder soepel weg, versnelde en versnelde, maar het lukte hem niet Bolt van zijn negende wereldtitel af te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl