Blatter weg bij FIFA, hoe nu verder?

Sepp Blatter verbaasde de hele wereld door gisteren zijn terugtreden als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA bekend te maken. Zijn aftreden maakt veel los en vanuit de hele wereld komen reacties. Veel mensen zijn blij dat hij weggaat, maar anderen zien het als een treurige dag voor het voetbal. En dan is er nog de vraag: wie moet Blatter opvolgen?

Nieuwsuur spreekt met Richard Conway, FIFA-deskundige van de BBC. Hij is in Zurich bij het hoofdkwartier van de wereldvoetbalbond en volgt de ontwikkelingen op de voet. Ook zet Nieuwsuur de mogelijke opvolgers van Blatter op een rijtje.

Blatter weg bij FIFA, hoe nu verder?

Het vijfde ambtstermijn van de 79-jarige Blatter duurde welgeteld vier dagen. Toch was hij vandaag gewoon weer aan het werk op het hoofdkwartier van FIFA. Tot het moment dat de aangesloten bonden een nieuwe voorzitter kiezen, blijft de Zwitser in functie. Volgens de reglementen moet er minstens vier maanden tussen twee verkiezingen zitten.

De prins en de sjeik

De strijd om het voorzitterschap is dus officieel nog niet losgebarsten. Toch wordt er al volop gesproken over de mogelijke opvolgers van Blatter. KNVB-voorzitter Michael van Praag en oud-voetballer Luis Figo trokken zich eerder terug uit de race, maar overwegen nu zich opnieuw verkiesbaar te stellen.

Wie zeker weer een gooi naar het voorzitterschap doet, is de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein. Hij verloor vrijdag van Blatter in de eerste stemronde en zag daarna af van een tweede stemronde. BBC-journalist Richard Conway ziet de prins als een goede kanshebber.

Prins Ali zou een brug kunnen vormen tussen Europa en Azië. Jordanië is een Westers georiënteerd land, de prins is dat ook. Hij wordt gezien als een moderne hervormer, al vond men zijn toespraak voor de afgelopen verkiezing niet heel overtuigend.

Prins Ali bin Al-Hussein

Wie ook worden genoemd als opvolger van Blatter, zijn UEFA-voorzitter Michel Platini en Issa Hayatou, voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond (CAF). Die laatste zwaait sinds 1988 de scepter in het Afrikaanse voetbal. Hij nam het in 2002 al eens op tegen Blatter, maar verloor toen. Als hij zich nu kandidaat stelt, kan hij rekenen op de volledige steun van Afrika, dat betekent 54 stemmen.

De Fransman Platini is een van de machtigste mannen in de voetbalwereld. Om kans te maken op het voorzitterschap zal hij Europa voor zich moeten winnen en ook steun daarbuiten moeten zoeken. Wat tegen Platini spreekt is de zweem van belangenverstrengeling rond de toewijzing van het WK aan Qatar. De voormalig topvoetballer gaf zijn stem aan het land.

Dan is er nog de sjeik uit Koeweit: Ahmad al-Fahad al-Sabah, hoofd van het Aziatische olympische comité. De Aziatische voetbalbond (AFC) koos hem onlangs al tot lid van het dagelijkse bestuur van de FIFA. Hij wordt nu als een van de favorieten genoemd. De Aziatische bonden zouden zich achter hem scharen. Afgelopen verkiezing ging de stem van Azië nog naar Blatter.

Sjeik Ahmad van Koeweit

Kroongetuigen

Blatter gaf gisteren geen duidelijke reden voor zijn aftreden. Hij noemde in zijn toespraak een gebrek aan steun binnen de voetbalwereld. Dit terwijl hij vrijdag nog met 133 stemmen herkozen werd voor het voorzitterschap, tegenover 73 stemmen voor zijn uitdager prins Ali. Het zou Blatter te heet onder de voeten zijn geworden door het FBI-onderzoek naar corruptieschandalen binnen de FIFA.

De FBI zou hard werken om bewijzen boven water te krijgen die de Zwitser linken aan corruptie en omkoping. Vorige week werden meerdere functionarissen van de wereldvoetbalbond opgepakt. Uit ​rechtbankverslagen uit 2013 die nu openbaar zijn geworden, blijkt dat FIFA-leden zijn omgekocht met betrekking tot de wereldkampioenschappen voetbal van 1998 en 2010.

De FBI hoopt dat de veertien arrestanten als kroongetuigen tegen Blatter gaan fungeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl