Technische recherche doet onderzoek in de trein
NOS Nieuws

'Personeel Thalys verstopte zich niet voor schutter'

Het personeel van de Thalys waarin vrijdag een aanslag is verijdeld, heeft zich niet willen verstoppen voor de dader. Dat zegt een woordvoerder van Thalys tegen de NOS.

Gisteren vertelde de Franse acteur Jean-Hugues Anglade over zijn ervaringen aan boord van de trein. Hij zag conducteurs zijn coupé binnenkomen en met een speciale sleutel een hokje openmaken. Daar zouden ze zich in hebben opgesloten.

Toen hij op de deur klopte en naar eigen zeggen hun smeekte de deur open te maken, werd er niet gereageerd. "Ik dacht dat dit het einde was", zei de acteur later in de Franse media.

Een Nederlandse inzittende bevestigde die gang van zaken tegenover het ANP. "Ik vind het een kwalijke zaak dat het personeel, zonder enige waarschuwing, zichzelf veiligstelde en ons aan ons lot overliet."

Veiligheidsdiensten inlichten

Een woordvoerder van Thalys laat weten dat er gekeken is naar het handelen van het treinpersoneel. Een van de twee aanwezige conducteurs bleef in de coupé, de andere zou zich met een aantal passagiers hebben teruggetrokken in een soort machinekamer. Daar kon de conducteur volgens de woordvoerder de veiligheidsdiensten inlichten.

Ook zou hij daar de trein door middel van een soort noodrem langzaam tot stilstand hebben gebracht. Gezien het lawaai van de motor in die ruimte en de dikte van de deur is niet duidelijk of de conducteur het geklop op de deur daadwerkelijk heeft gehoord. Er wordt nog een reconstructie gemaakt van het incident.

De woordvoerder zegt verder dat een conducteur die op dat moment geen dienst had, juist heeft geholpen bij het overmeesteren van de schutter. De dader werd uitgeschakeld voordat hij het vuur kon openen op de passagiers.

Gesprek

Vanmiddag is er een gesprek tussen Anglade, de topman van Thalys en de directeur van de Franse spoorwegen. Daarna zal het bedrijf mogelijk een verdere toelichting geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl